Politică

Mituța: Marea dezbatere care în România lipsește

Europarlamentarul PLUS, Alin Mituța, a avut o postare interesantă și argumentată pe pagina de socializare, despre subiectul economic al momentului, care lipsește din dezbaterea publică internă.

Iată postarea: “Cleantech. E cuvântul pe care îl vom auzi din ce în ce mai mult și care este și subiectul economic al momentului în Europa și în lume, dar care lipsește cu desăvârșire din România.

Cleantech înseamnă întreaga suită de industrii verzi, curate în care se vor investi mii de miliarde în următorii ani (mașini electrice, baterii, pompe de căldură, panouri fotovoltaice etc). Sau mai degrabă, au început să se investească, pentru că exact aceasta e marea dezbatere din care România lipsește.

Concret, SUA a decis să creeze un fond de aproape 400 de miliarde de dolari (Inflation Reduction Act) prin care să subvenționeze orice companie cleantech din lume care vrea să vină în SUA. China are deja această politică de ceva vreme iar alte țări europene sunt în curs de a crea fonduri naționale similare (Germania – 100 de miliarde, Franța – 55 de miliarde, Olanda – 45 de miliarde șamd).

Dacă Uniunea Europeană nu acționează repede și coordonat, există riscul ca, în scenariul cel mai prost, toate industriile viitorului să plece din Europa iar în scenariul mediocru, ca aceste industrii să se concentreze în una-două țări europene care au capacitate proprie de a mobiliza sute de miliarde de ajutoare de stat, aruncând piața unică în colaps.

Din fericire, UE s-a mobilizat deja, propunând crearea unui fond comun similar celui din SUA (European Sovereignity Fund) dar și adaptarea regulilor concurenței și a instrumentelor financiare actuale pentru a grăbi finanțarea publică în domeniul cleantech.

Dar lucrurile nu sunt simple. Cum va fi creat acest nou fond? De unde va fi finanțat? Care vor fi regulile de acces? Care va fi capacitatea de a absorbi aceste noi fonduri în plus de fondurile existente din politica de coeziune și din Mecanismul de Reziliență?

Ce ar trebui să facă statul român dacă nu ar dormi în papuci? Păi ar trebui să susțină crearea acestui fond european dar să se asigure că regulile de acces la bani sunt echitabile, adică nu se vor duce doar către câteva țări. Apoi, ar trebui să se asigure că flexibilizarea regulilor europene de concurență nu creează dezechilibre în interiorul pieței unice care să dezavantajeze statele cu capacitate mai slabă de a mobiliza ajutoare de stat, cum e România. Mai departe, ar trebui să propună pro-activ adaptarea finanțărilor existente din fondurile europene la care are acces la această nouă realitate. Nu în ultimul rând, în intern ar trebui să avem o strategie de a ne mări competitivitatea și atractivitatea pentru cleantech, punând în valoare avantajul forței de muncă calificate pe care o avem în anumite domenii dar și start-up-urile românești care sunt deja active dar care au prea puțin sprijin din partea autorităților.

Acestea ar fi doar câteva piste de început. Dar, deloc surprinzător, guvernul România nu are nicio poziție publică pe această temă care este SUBIECTUL momentului”.

Vizualizări: 51

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: