Economie

Moldova a pierdut Cheile Bicazului

Conducerea Consiliului Judeţean Harghita a anunţat că a câştigat litigiul cu autorităţile nemţene în ceea ce priveşte Cheile Bicazului. Reuşita a fost făcută publică de preşedintele CJ Haghita, Borboly Csaba pe reţele de socializare, printr-un materail video, în limba maghiară. „Am câştigat! După aproape 10 ani de procese unul dintre litigiile teritoriale s-a rezolvat. După aproape 10 ani de muncă Consiliul Judeţean Harghita a câştigat la fond, în Ploieşti, procesul cu judeţul Neamţ. Unul dintre litigiile vizând hotarele pare să se rezolve datorită muncii noastre de mai mulţi ani. Judeţul Harghita nu a acceptat anexarea Cheilor Bicazului de către judeţul Neamţ, aşa că l-a convins pe primarul de atunci al Gheorgheniului să apeleze împreună la justiţie. Zece instanţe diferite au judecat şi au strămutat din nou şi din nou cazul considerat prea delicat”, a spus triumfător Borbolz Csaba. 

Cheile Bicazului aparţineau de Neamţ, însă harghitenii au deschis acţiuni în instanţă de revendicare. Hotărârea la Ploieşti a fost dată pe 12 iunie 2019 după 6 ani de amânări, iar conducerea CJ Neamţ a comentat abia pe 27 iunie, într-un mesaj pe facebook. „Am luat act de hotărârea provizorie a Instanţei din dosarul nr.1417/105/2011, ce priveşte stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei. Vom aştepta motivarea acestei hotărâri care nu este definitivă, pentru a cunoaşte considerentele care au stat la baza soluţiei Tribunalului Prahova şi în termenul legal de 15 zile de la comunicare vom promova recurs împotriva ei. La prima vedere, pare o neconcordanţă în felul cum s-au apreciat limitele judeţelor, instanţa apreciind ca fiind limita de judeţ drumul naţional DN12 Gheorgheni - Lacul Roşu, ţinând cont de HG 540/2000, care reglementează categoriile funcţionale ale drumurilor publice, şi nu de Legea nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate ale judeţului Neamţ. Aşa au fost şi aşa trebuie să rămână!”, a precizat Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. 

Autorităţile din Harghita au litigii teritoriale şi cu judeţele Bacău, Mureş şi Covasna. Cele mai multe litigii sunt cu Bacău, 6 la număr.

Vizualizări: 305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: