Economie

Ne vom încălzi cu surcele dacă nu vom lua bani nerambusabili pentru economia verde

Europarlamentarului hunedorean Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European.

 
Mureșan: Valea Jiului nu poate face trecerea la o economie verde decât cu sprijin de la UE
În calitate de raportor, Siegfried Mureșan va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană. Aceste plan ar urma să genereze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiții al pactului va duce la creștere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în orașe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi și locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, țările și regiunile mai puțin dezvoltate sunt cele care trebuie sprijinite și cel care au cea mai mare nevoie de finanțare. europeană pentru a ajunge la o economie verde.

”Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene. De aceea, este foarte bine că, în planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste dedicat tocmai acestor țări și regiuni. Mecanismul va genera investiții în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fonduri europene nerambursabile, dar și prin linii de creditare special create”, mai spune Mureșan.
Europarlamentarul susține că va lupta ca fondurile europene nerambursabile din acest mecanism să fie investite în dezvoltarea economică durabilă a acestor regiuni. Trebuie sprijiniți întreprinzătorii și întreprinderile mici și mijlocii care, mai departe, să creeze noi locuri de muncă. Se știe deja că vechile programe de recalificare profesională nu au avut efecte de durată în trecut.

 
”În ceea ce privește accesul la liniile de creditare, voi cere ca România și celelalte regiuni cu nevoie ridicată de finanțare să beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeană, de la Banca Europeană de Investiții și de la experți europeni. Experiența ne-a arătat că țările care vor avea cea mai mare nevoie de finanțare au cea mai mică experiență în a atrage împrumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare. De aceea este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde într-adevăr este nevoie de ei”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Conform sursei citate, va conta ce fel de surse de energie vor putea fi finanțate  în următorii ani. Mureșan va cere ca proiectele privind producția de energie pe gaz să fie eligibile pentru finanțare din fonduri europene.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: