Externe

Noi sancțiuni ale SUA în Cuba

Statele Unite au anunţat marţi impunerea de noi sancţiuni industriei turistice cubaneze, un sector esenţial pentru economia insulei, acuzată de Washington că susţine regimul preşedintelui Nicolas Maduro, informează AFP şi EFE. Cuba este supusă embargoului american începând din 1962, embargou ce limitează în special călătoriile cetăţenilor americani pe insula comunistă.

SUA, care acuză Havana că joacă un rol destabilizator în America Latină, interzice acum cetăţenilor săi să viziteze Cuba în călătorii de grup. Sancţiunile vizează, de asemenea, navele de croazieră sau ambarcaţiunile private de agrement precum şi avioanele private sau comerciale.

Departamentul Trezoreriei a explicat într-un comunicat că SUA nu vor permite călătorii culturale şi educative de contact cu poporul cubanez (people-to-people). Acestea au dat posibilitatea mai multor mii de americani să viziteze insula după dezgheţarea relaţiilor bilaterale iniţiată de preşedintele Barack Obama în 2014.

Măsurile ce urmează să intre în vigoare miercuri au fost anunţate pe 17 aprilie de consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american John Bolton în timpul unei vizite în cadrul comunităţii cubaneze aflate în exil din Miami.

SUA "consideră regimul cubanez responsabil de represiunea poporului cubanez, de ingerinţa în Venezuela şi de rolul direct în criza orchestrată de Nicolas Maduro", potrivit diplomaţiei americane.

"Aceste acte vor ajuta la păstrarea dolarilor americani departe de accesul armatei, al serviciilor de informaţii şi al securităţii" din Cuba, a explicat într-un alt comunicat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin.

Aceste măsuri atacă un sector-cheie al economiei cubaneze, în condiţiile în care numărul turiştilor americani aproape că s-a dublat în perioada ianuarie-aprilie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: