Externe

"Nu aveți încredere în Putin, niciodată"

"Nu aveți încredere în Putin, niciodată": acesta este sfatul fostului președinte ucrainean către succesorul său, cu câteva zile înaintea unei prime întâlniri cu liderul rus, pentru un summit dedicat conflictului din Ucraina, scrie AFP.

Într-un editorial publicat în ziarul "Ukrainska Pravda", Petro Poroșenko îi explică președintelui Volodimir Zelenski că "Putin manipulează pe toată lumea, pe fond, faptele, cifrele, hărțile, emoțiile. Urăște Ucraina și ucrainenii".

"În acest context, un sfat sincer: evitați întâlnirile între patru ochi cu Putin pe cât posibil, pentru a nu cădea victimă lingușirilor și manipulărilor sale KGB-iste, a jocului său asupra emoțiilor", a adăugat bogatul om de afaceri, care a fost învins zdrobitor de Zelenski la alegerile din acest an.

Președinții rus și ucrainean se vor afla luni la Paris, prima întâlnire, în formatul Normandia, alături de Franța și Germania, pentru a relansa negocierile de pace legate de estul Ucrainei, singurul conflict armat activ din Europa.

Nu sunt așteptate avansuri reale, dar însăși organizarea unui astfel de summit este privită cu optimism, după trei ani de paralizie a negocierilor la cel mai înalt nivel.

Războiul dintre Kiev și separatiștii pro-ruși susținuți de Rusia s-a soldat cu peste 13.000 de morți în cinci ani.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: