Politică

O demitere a lui Virgil Popescu, improbabilă

Presa a vrut să ştie azi de la purtătorul de cuvânt al Guvernului dacă măsurile luate după accidentul mortal de la Complexul Energetic Oltenia urmează să includă şi o demitere a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Răspunsurile lui Dan Cărbunaru sunt destul lungi şi alambicate, dar se pare că responsabilitatea va rămâne la nivel local.

 
În schimb, Sorin Grindeanu a fost mai scurt, dar cumva tot pe lângă obiect. Vicepremierul PSD a spus că decizia intră strict în atribuţiile premierului, dar "anumite acţiuni trebuie a fi făcute".

„Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aştepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă a celor întâmplate din perspectiva responsabilităţilor şi, în planul doi, asumarea acelor responsabilităţi.

 
Nu aş vrea să vorbesc despre decizii personale. În funcţie de rezultatul acestor evaluări şi în funcţie de cum va arăta această înlănţuire a responsabilităţilor, nu putem exclude la acest moment nicio opţiune, dar este prematur pentru că la acest moment toate aceste responsabilităţi trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren.

Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenţia autorităţilor în cazul care s-a petrecut ieri.

În această a doua etapă se evaluează responsabilităţile, pe lanţul ierarhic, în legătură cu acest accident şi, la finalizarea acestor proceduri, vom fi în măsură la nivelul Guvernului să prezentăm inclusiv această zonă de responsabilitate care să antreneze şi decizii”, a afirmat Dan Cărbunaru, întrebat miercuri, la finalul şedinţei Executivului, dacă Guvernul aşteaptă vreo demisie a lui Virgil Popescu sau acesta ar putea fi remaniat din funcţia de ministru al Energiei.

 
Chestionat dacă au fost discuţii la nivelul Guvernului despre demisia acestuia, Dan Cărbunaru a răspuns: „Deciziile legate de exercitarea funcţiei publice, de lanţul de răspundere care intervine în cazul acestui tragic accident, unele dintre ele am văzut că deja se întâmplă şi sunt legate de decizii personale ale celor care au ales să îşi depună mandatul, mă refer la o parte din managementul local”.


„Dar în privinţa evaluării de ansamblu a responsabilităţilor şi pe cale de consecinţă şi măsurile care vor fi decise, o să vă asigur că vor fi prezentate toate aceste elemente, atunci când va fi evaluată întreaga situaţie. Deci lanţul de responsabilităţi se va reflecta în mod coerent şi corespunzător la finalul acestei evaluări”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 
El a mai spus că „lanţul de evaluare implică de la ceea ce s-a întâmplat la nivelul minei respective, la nivelul companiei, până la ceea ce înseamnă managementul acestui domeniu”.

„Dar, repet, suntem într-o etapă în care evaluarea este în curs. Ca atare, după finalizare, vom vedea şi în ce constau responsabilităţile punctuale ale persoanelor implicate. Responsabilităţile care urmează a fi stabilite se bazează pe responsabilităţile legale şi pe atribuţiile pe care fiecare dintre elementele acestei structuri ierarhice le are de gestionat.

Se va face o evaluare care se bazează pe ceea ce s-a întâmplat şi, pe de altă parte, pe atribuţiile care le revin celor care răspund de acest domeniu”, a completat Cărbunaru.

Această evaluare şi analiză privind accidentul de la Jilţ Sud va fi finalizată cel mai probabil săptămâna viitoare, aşa cum a cerut şi premierul Ciucă.

„Cât mai curând va fi această analiză. Cel mai probabil săptămâna viitoare toate aceste evaluări însoţite de un plan de măsuri vor fi prezentate Guvernului şi opiniei publice”, a conchis Cărbunaru.

Pe acelaşi subiect a fost chestionat şi vicepremierul PSD Sorin Grindeanu, la Antena3.

„Am ascultat şi eu acum declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului care spune că vor fi făcute evaluări de către prim-ministru. Eu ştiu că e atributul prim-ministrului, dar este cert că anumite acţiuni trebuie a fi făcute, dar e competenţa premierului. Sunt vicepremier, nu am în competenţă acest lucru”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, primele măsuri administrative în urma accidentului mortal. Doi dintre şefii carierei Jilţ Sud au fost schimbaţi din funcţie, în timp ce directorul Sucursalei Miniere a demisionat.

Virgil Popescu a anunţat, marţi, că va trimite Corpul de Control al Ministerului Energiei pentru a face verificări la CE Oltenia. El a mai cerut demisia directorului sucursalei miniere, a şefului exploatării miniere şi a şefului carierei Jilţ Sud.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: