Comunitate

O nouă tulpină a coronavirusului face ravagii în Marea Britanie

O nouă tulpină a coronavirusului a început să își facă simțită prezența în Europa. Aceasta a fost recent identificată însă este deja responsabilă pentru 10% din cazuri, în Marea Britanie.

Specialiștii spun că pare mai virală față de Delta însă nu este clar dacă este rezistentă la anticorpi sau dacă forma de boală pe care o cauzează este mai gravă sau nu, scrie Biziday.ro.

Aceasta este doar una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta.

Noua tulpină a coronavirusului nu are încă un nume oficial. Deocamdată este numită Subvarianta AY.4.2 și, potrivit Financial Times, care citează date GISAID, este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie.

Oamenii de știință cred că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede cum Alpha a fost înlocuită de Delta. Din acest motiv, ea nu este considerată deocamdată un game-changer (un fapt care schimbă paradigma epidemiei). Este probabil să fie curând declarată de OMS “variantă investigată” (VUI) dar nu neapărat și “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Marea Britanie a anunțat luni, 18 octombrie, peste 49 de mii de cazuri noi, cel mai mare număr din iulie și până acum, dar nu este clar rolul jucat de varianta AY.4.2, care la final de septembrie reprezenta doar 6% din totalul cazurilor noi. Ceea ce se știe deocamdată sigur despre noul descendent al tulpinii Delta este că are două mutații ale proteinei Spike, cea cu ajutorul căreia virusul intră în celulele umane, dar nu este clar rolul și efectul acestor mutații. Ambele mutații au mai fost înregistrate individual în tulpinile anterioare ale coronavirusului, dar nu în “Variante de Îngrijorare” (VOC).

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: