Comunitate

O pistă de biciclete va traversa patru județe

O pistă de biciclete cu un traseu care însumează 1.729 de kilometri prin judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin va fi construită printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile în valoare de 142,6 milioane de euro, a informat marţi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Denumit "Cu bicicleta prin vest", traseul cicloturistic va atinge principalele obiective culturale şi turistice din zonă, în cazul judeţului Hunedoara pista de biciclete fiind prevăzută să aibă 480 de kilometri şi să treacă prin 32 de localităţi.

Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată judeţului Hunedoara se ridică la aproximativ 39,6 milioane de euro din valoarea totală a proiectului, au precizat autorităţile judeţene.

"Este primul proiect regional în care sunt partenere cele patru consilii judeţene din Regiunea Vest şi sunt convins că implementarea acestui proiect va duce la realizarea de noi proiecte care să contribuie la mai buna conectare, cunoaştere şi, implicit, dezvoltare a regiunii", a declarat marţi preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Potrivit acestuia, în judeţul Hunedoara traseul cicloturistic leagă principalele obiective de investiţii finanţate prin PNRR, axa pentru turism şi cultură, de unde Consiliul Judeţean a atras aproximativ 12 milioane de euro prin diverse proiecte.

Două dintre acestea se referă la fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, cu Terasa a X-a şi Drumul pavat, alte două obiective finanţate fiind prevăzute în capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, intrarea în Forul lui Traian şi un muzeu la intrarea în sit.

Pe listă mai sunt înscrise amenajarea caselor tradiţionale din Ţinutul Pădurenilor în comunele Lelese şi Bunila, precum şi proiecte privind promovarea prin digitalizare a bisericii din lemn din comuna Lăpugiu de Jos, a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, castrele romane Micia şi Cigmău, dar şi Traseul gastronomiei tradiţionale hunedorene. 

Vizualizări: 65

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: