Stil de viață

O româncă a escaladat un munte de peste 6800 de metri din Himalaya. E medic!

Un medic din Iași a obținut luna trecută o performanță impresionantă! Nu este vorba de domeniul în care activează, ci de escaladarea unui munte. Laura Mareș a urcat muntele Ama Dablam din Himalaya, fără tuburi de oxigen şi fără şerpaşi. Laura este medic oftalmolog, are 43 de ani, și are o pasiune imensă pentru munte și strânge bani pentru a-și susține pasiunea, care nu este deloc iefitnă. În 2019 speră să îşi depăşească performanţa şi să urce pe un vârf de 7.000 de metri. Speră însă ca de data aceasta să primească şi ajutorul unor sponsori, iar antrenamentele şi viaţa de familie să fie singurele griji.

Laura Mareş a urcat la finalul lunii trecute la peste 6.800 de metri altitudine, pe muntele Ama Dablam din Himalaya, fără tuburi de oxigen şi fără şerpaşi, fiind astfel prima româncă care a reuşit să escaladeze acest vârf.

De pe munte la cabinetul de oftalmologie

Pasiunea pentru munte și-a descoperit-o relativ recent, acum cinci ani, de aceea reușita ei este o performanță. Laura a făcut însă gimnastică în clasele primare, iar acea perioadă a ajutat-o în antrenamentele de acum.

Laura nu are niciun fel de sprijin financiar pentru pasiunea sa, așa că reușește să pună ban pe ban din salariul său de medic oftalmolog. A urcat pe muntele din Himalaya și cu ajutorul unor împrumuturi. În plus, mai are de întreținut și o fetiță de 10 ani.

Pentru a se descurca cu banii pentru cheltuielile zilnice, dar și pentru pasiunea sa, Laura Marel lucrează pentru două cabinete private, fiind specialist în proceduri de nişă, injecţii intravitreene şi laser terapie pentru afecţiuni ale retinei.

La finalul săptămânii, ea face antrenament la sala de căţărări și pe Stadionul din Iaşi. „Vară, iarnă, toamnă, pe ploaie, fac scări pe Stadion. Şi în Grădina Botanică mă antrenez, însă în general la Stadion. Acolo mă ştie toată lumea“, spune medicul oftalmolog.

Se antrenează de trei sau patru ori pe săptămână, câte două ore. „Acum cred că este cea mai lungă perioadă de pauză, două săptămâni. În prima săptămână când m-am întors am fost semicomatoasă, de luni am început serviciul, iar de dimineaţă şi până seara am programări la cabinet“, mărturiseşte medicul.

La coborâre o așteptau datoriile

Bucuria escaladării muntelui nu a ținut foarte mult pentru că acum, la întoarcere din Himalaya, Laura are de plătit datorii. Cu toate acestea, plănuiește o expediție și anul viitor. „Acum am în plan să plătesc datorii, însă sper că o să urmeze o călătorie şi anul viitor. Antrenamentul nu am însă cum să-l întrerup. A devenit un mod de viaţă. Eu la prânz nu mănânc, mă duc la antrenament. Mănânc o banană şi un iaurt şi merg la antrenament“, afirmă Laura Mareş.

Primul vârf de munte l-a urcat în 2013, Elbrus, cel mai înalt munte din Caucaz.

În următorul an i s-a îndeplinit a urcat pe Kilimanjaro, dar şi pe Mont Blanc, iar fiecare an care a urmat a adus noi şi noi vârfuri în palmaresul său de sportiv.

Performanţa de anul acesta este însă cea mai importantă, Ama Dablam din Himalaya are 6.812 metri faţă de nivelul mării și a ajuns în vârf pe 22 octombrie, în jurul orei 10.00. Ea a fost însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism şi escaladă, alături de care a mai realizat expediţii. Călătoria spre Ama Dablam a început pe 5 octombrie în Kathmandu, cei doi sportivi trecând prin etapa de aclimatizare pe Valea Kumbu, ajungând mai apoi în tabăra Ama Dablam. Au urmat apoi ture repetate între tabăra de la poalele muntelui şi cele două tabere intermediare spre vârf, fiind necesare câte cinci călătorii între tabere pentru a-şi căra tot echipamentul.

„Cel mai important pe munte şi la o astfel de exepediţie este să nu cedezi psihic. Când am ajuns în vârf, nu-mi venea să cred că am ajuns şi s-a terminat. Nu-mi venea să cred“, a spus Laura Mareş pentru www.ziaruldeiasi.ro.

Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: