Externe

OMS a întârziat intenționat declanșarea pandemiei?

Îrintr-un raport al Serviciilor de Informaţii germane, OMS este acuzată că a ascunt informații despre coronavirus la cererea Chinei. 
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este acuzată din nou că a făcut politica Chinei şi a întârziat luarea de măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus. Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, care citează un raport al Serviciilor Federale de Informaţii germane, BND, Xi Jinping l-a sunat personal pe directorul general al OMS, scrie Mediafax.

„Pe 21 ianuarie, preşedintele Chinei, Xi Jinping i-a cerut directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus să nu facă publice informaţiile legate de transmiterea de la om la om (a noului tip de coronavirus, n.r.) şi să amâne declararea unei pandemii. BND estimează că lipsa de transparenţă a Chinei a întârziat cu 4 până la 6 săptămâni lupta împotirva virusului la nivel global", se arată în raportul serviciilor germane, obţinut de Der Spiegel, citează digi24.ro.

Într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii respinge acuzaţiile aduse de raportul serviciilor germane.

„Dr. Tedros şi preşedintele Xi nu au vorbit la telefon pe 21 ianuarie şi nu au vorbit niciodată la telefon. Astfel de rapoarte neadevărate distrag atenţia de la eforturile OMS şi ale lumii întregi de a lupta cu pandemia de COVID-19" se arată într-un comunicat al OMS.

Acest raport vine după ce un altul similar, al Departamentului pentru Securiate Internă al SUA, obţinut de Associated Press, acuză China că a ascuns cu premeditare amploarea epidemiei de coronavirus pentru a-şi face stocuri de materiale de protecţie şi medicamente. 

"Lumea are nevoie de răspunsuri la aceste întrebări, nu doar pentru acum, dar şi pentru a ne asigura că reducem riscurile ca o astfel de situaşie să se repete, cu mii şi mii de vieţi pierdute şi un cost economic enorm pentru lumea întreagă", a declarat Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: