Stil de viață

Părinții de azi petrec mai mult timp cu copiii

Un studiu efectuat în 11 țări bogate din lume a ajuns la concluzia că părinții din prezent petrec de două ori mai mult timp având grijă de copiii lor decât o făceau acum 50 de ani. Se pare că în 1965, femeile aveau doar 54 de minute pe zi, în medie, în care puteau să se ocupe de odrasle. În 2012, însă, acest timp a ajuns la valoarea de 104 de minute. Tații stau, bineînțeles, mai puțină vreme cu cei mici, fiind ocupați cu întreținerea familiei. Totuși, acest interval a crescut într-o jumătate de secol de la 16 minute la 59.

Deși sunt statistici încurajatoare, în țările slab sau în curs de dezvoltare, problema timpului petrecut în familie continuă să persiste și să aibă efecte devastatoare asupra sănătății emoționale și nu numai, a membrilor acesteia. Ce pot face părinții ocupați pentru a găsi timp de investit în relația cu fiul sau fiica lor?

3 metode de a petrece mai mult timp cu copilul tău, chiar dacă ești un părinte ocupat:

Prima metodă: Plănuiește o activitate inedită cu copilul tău

Oricât de ocupați sunt părinții, cu siguranță iau o pauză la un moment dat. Aceasta poate fi o zi liberă sau un concediu bine meritat. Atunci când aceste ocazii apar, propune-ți să faci ceva ieșit din comun împreună cu fiul sau fiica ta. Dacă, atunci când ești liber, faceți mereu același lucru plictisitor, ați putea ajunge să credeți să nu vă place să fiți unul în preajma celuilalt. În realitate, aveți nevoie doar de puțin entuziasm, care vine din a încerca ceva nou.

Ce poate fi această noutate? Ei bine, în loc să stați acasă să vă uitați la TV, cum ar fi să mergeți la cinema, pentru o experiență 4D? O altă idee este să ieșiți din granițele orașului sau a localității în care locuiți și să faceți o excursie mai altfel. Acum găsești rulote de închiriat și îți poți purta familia în cea mai interesantă aventură din viața lor, pe oriunde dorești.

A doua metodă: Petrece timp de calitate cu câte unul dintre copii

Experții scot din ce în ce mai mult în evidență, nevoia copiilor de grijă și atenție. Deseori, chiar dacă petreci timp cu familia ca grup, unii dintre membrii acesteia ajung să se simtă ignorați, marginalizați, ori, pur și simplu, nu consideră că sunt remarcați suficient.

O mamă care stă acasă, dar are grijă de doi sau mai mulți copii, trebuie să fie conștientă că fiecare are nevoie de atenție specială. O sugestie practică este aceea ca fiecare părinte să-și propună o zi pe săptămână în care să petreacă una sau mai multe ore cu un singur copil. Astfel, cel puțin 60 de minute pe lună, fiecare micuț se bucură de timp de calitate cu tatăl sau mama lui.

A treia metodă: Timp fantomă

Uneori, nu este nevoie să fii efectiv lângă cel mic pentru ca acesta să îți simtă prezența. Dacă vrei să înțeleagă că ții la el și că te gândești mereu la binele lui, ai putea să îi lași mici bilețele în rucsac sau în pachetul cu mâncare pe care i-l pregătești dimineața. O altă idee este să înregistrezi un clip video scurt pentru el. Ai putea să îl trimiți printr-un mesaj pe telefon sau să îl lași pe masă, pe un dispozitiv, pentru ca acesta să îl vadă când ia micul dejun și tu nu ești acolo.

Punând în practică aceste idei, orice părinte va reuși să își clădească o relație frumoasă cu copilul său, bazată pe iubire și încredere.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: