Politică

Parlamentarii sunt plătiți cu 1.400 de lei pe zi

Vineri, 31 decembrie, a fost ultima zi oficială de muncă a parlamentarilor din 2021 și își vor relua activitatea în februarie, anul viitor. Conform unui calcul al lucrărilor de plen, aleșii au lucrat de la începutul anului și până în prezent aproximativ 87 de zile.

Începutul sesiunii parlamentare a debutat pe 1 februarie, iar aleșii români au avut o perioadă îndelungată în care au lucrat atât fizic cât și online, ca urmare a exploziei de coronavirus din țara noastră. Sesiune actuală s-a încheiat oficial pe 31 decembrie, în ultima zi a anului, însă ultima ședință de plen a avut loc pe 23 decembrie, într-o ședință comună în care s-a marcat împlinirea a 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

În acest interval, deputații și senatorii au lucrat în total aproximativ 87 de zile, sau echivalentul a șapte zile pe lună. În cazul deputaților, aceștia au intrat în sala plenului de 91 de ori, cea mai intensă viind luna martie, când au avut loc 14 ședințe de plen. La polul opus a fost luna august, când deputații s-au reunit în ședință de doar două ori. În ce-i privește pe senatori, aceștia au lucrat în total 84 de zile, lunile cele mai aglomerate au numărat câte zece ședințe de plen, în timp ce la polul opus a fost luna iulie, când aleșii și-au întrerupt vacanța pentru a vota ordonanța de urgență a Guvernului privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs bun asupra persoanelor și bunurilor acestora.



Conform ultimelor informații publice pe site-urile oficiale ale celor două camere, un parlamentar câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei net, în funcție de comisiile parlamentare din care fac parte sau dacă dețin vreo funcție într-una dintre cele două camere.

Astfel, la un venit mediu de 12.000 de lei pe lună, deputații au câștigat în 2021 aproximativ 132.000 de lei. Raportat la volumul de muncă din plen, aceștia au primit pentru fiecare zi de muncă 1.450 de lei. În cazul senatorilor, același calcul arată că aceștia au primit aproximativ 1.570 de lei pentru fiecare zi în care s-au prezentat în plen.

Munca parlamentarilor înseamnă, pe lângă lucrările în plen și activitatea din comisiile de specialitate, care, însă, sunt convocate de regulă o singură dată pe săptămână, iar ședințele țin în medie o oră. Totodată, lucrările din comisii au loc marțea, în aceeași zi cu plenul, astfel încât parlamentarii nu sunt nevoiți să vină o zi în plus la muncă.



Teoretic, în afara prezenței la ședințele de plen sau în comisii, în zilele de vineri, deputații și senatorii au activitate în circumscripțiile în care au fost aleși. Practic însă, este imposibil de verificat cât de des se întâlnesc politicienii cu alegătorii pentru a le asculta nemulțumirile.

Pe lângă indemnizația generoasă, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea din circumscripțiile electorale, care însemnă 25.000 de lei, jumătate din sumă fiind decontabilă iar jumătate luată pe declarație pe proprie răspundere.

La această sumă se mai adaugă 1.400 de lei pentru transportul în circumscripția electorală precum și o diurnă de aproximativ 200 de lei. Aleșii care din provincie mai primesc și o sumă de 4.600 de lei pentru cazare în București.

Pe lângă toate acestea, parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul - CFR, indiferent unde, atât la clasa I, cât și la vagon de dormit, precum și o călătorie dus-întors cu avionul către circumscripția electorală din care fac parte.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: