Politică

Pe cine ar fi vrut Iohannis la Ministerul de Finanțe

Președintele Klaus Iohannis s-a comportat glacial la ceremonia de învestire a lui Dan Vîlceanu în funcția de ministru al Finanțelor.

Klaus Iohannis ar fi preferat ca Ministerul de Finanțe să fie preluat de Anca Dragu, actualul președinte al Senatului, iar Dan Vîlceanu să devină secretar general al PNL, susțin surse guvernamentale pentru Ziare.com. Însă premierul Florin Cîțu a insistat pentru bunul său prieten Vîlceanu.

Președintele Iohannis i-a propus premierului Cîțu să facă un schimb de portofolii cu USR PLUS după Congresul din Septembrie. Anca Dragu, președintele Senatului, ar fi urmat să preia Ministerul de Finanțe. Anca Dragu, la bază economist, ar fi acceptat propunerea, susțin sursele citate. Postul de președinte al Senatului i-ar fi revenit Alinei Gorghiu, apropiată a premierului.

Însă Florin Cîțu a insistat ca ministru de Finanțe să fie numit Dan Vîlceanu, cel mai bun prieten al său din PNL. În cazul în care Florin Cîțu va câștiga șefia PNL, îl va propune pe Dan Vîlceanu și pentru funcția de secretar general al partidului.

Președintele Iohannis nu vrea ca Dan Vîlceanu să cumuleze funcțiile pentru a nu stârni revoltă în partid. “Iohannis știa că Orban nu-l vrea pe Vîlceanu ministru și că va ieși scandal. Iohannis vrea liniște în partid, mai ales că vine congresul. Prin urmare, a încercat să-l tempereze pe Cîțu, însă premierul a insistat. A fost nevoie să fie convocată acea ședință de BPN peste noapte ca Dan Vîlceanu să fie validat ca ministru. Însă răceala lui Iohannis a fost vizibilă”, susțin surse din PNL pentru ziare.com.

La ceremonia de depunere a jurământului, președintele Klaus Iohannis nu a ținut niciun discurs și n-a schimbat nicio vorbă cu Dan Vîlceanu. Comparativ, la numirea Ioanei Mihăilă în fruntea Sănătății, chiar dacă era de la PLUS, șeful statului le-a cerut membrilor Guvernului să „o sprijine pe noua colegă”.

Joi-dimineța, la ceremonia de predare-primire a ministerului de Finanțe, premierul Florin Cîțu a fost întrebat dacă e posibil să cedeze portofoliul partenerilor din USR PLUS. “Niciodată”, a răspuns scurt premierul.

Florin Cîțu i-a transmis președintelui Iohannis că are nevoie de un om de încredere la Ministerul de Finanțe, care să-i înțeleagă viziunea liberală, nu să-i pună piedici, susțin sursele citate.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: