Eveniment

Pensionarii vor ieși în stradă

Revoltă pensionarilor: reprezentanții acestora amenință cu proteste dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%, așa cum prevede legea. Nemulțumirea acestora vine că urmare a ultimelor variante vehiculate de membrii Guvernului, care au avansat o posibilă creșetere de doar 10 sau 15%, relatează Realitatea PLUS.

 
“Dacă nu va respectă această lege, așa cum aminteam, vom chema în instanța Guvernul și, de asemenea, am stabilit de comun acord să organizăm acțiuni de protest ale organizațiilor de pensionari din întreagă țară. (…) Reprezentăm deci vocea a celor 5 milioane de pensionari din România”, a declarat Preda Nedelcu, președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România.Reprezentanții federațiilor sindicale ale pensionarilor au încercat să vină, în cadrul întâlnirii de astăzi, și cu câteva soluții financiare pentru guvernanți, care presupun găsirea unor resurse pentru creșterea pensiilor, conform legii în vigoare, începând cu dată de 1 septembrie a acestui an.“Apelarea și la rezervele și fondul Băncii Naționale a României, care reprezintă o altă soluție deoarece acestea sunt supradimensionate și pot sprijini fondul de pensii cel puțîn 2- 3 ani. (…) Nu se mai poate cu suma asta așa de mică. Pensiile mici – care sunt majoritatea peste 50% – sunt sub 1000- 1200 de lei. Banii nu mai ajung. Prețurile au crescut extraordinar de mult”, a afirmat Toma Neamțu, președintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a spus de mai multe ori că cel mai probabil pensiile vor crește cu 10% din septembrie.

“Această dezamăgire a pensionarilor, care a determinat că noi să luăm această hotărâre imrepuna, de a da în judecată Guvernul, de a ne mobiliza și de a ne manifestă prin protest va tre să o aplicăm din cauza că Executivul nici nu s-a gândit să stea de vba cu noi, să discute, și să vadă soluțiile”, a spus și Dumitru Cojanu, președintele Federației Naționale a Pensionarilor “Unirea” (FNPR).

Pensionarii amenință că vor ieși în stradă la sfârșitul stării de alertă care se termină pe 16 iulie dacă nu le sunt respectate cerințele.

5 milioane de pensionari speră încă de la începutul anului că de la 1 septembrie vor beneficia de un trăi mai bun. Guvernul a tot amânat însă, în decursul acestor luni complicate generate de epidemia de coronavirus, să spună un procent clar privind majorarea pensiilor, și asta după ce ministrul Finanțelor a susținut că majorarea cu 40% este exclusă.

“Ne jucăm cu viață pensionarilor (…) Ne zice la TV ba 10%, ba 15% (ministrul Finanțelor – n.r.). Din cauza faptului că au intervenit condiții neprielnice să zice, așa, datorită unor evenimente, nu suntem noi de vină, pensionarii. Noi ne-am adus contribuția și am căutat tot ce a depins de noi să realizăm. Noi ne am respectat legislația. Pensionarii sunt primii care și plătesc taxele și impozitele de la început de an”, a mai spus Toma Neamțu.

Vizualizări: 753

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: