Economie

Piața mașinilor 100% electrice este în cădere

Piața mașinilor 100% electrice este în cădere. Potrivit specialiștilor din domeniu, după ce au scăzut stimulentele acordate de stat, numărul înmatriculărilor de mașini verzi a ajuns la cel mai scăzut nivel prin comparație cu anii trecuți.  

În schimb, mașinile hibrid capătă tot mai mult teren. Și cum autoturismele noi sunt tot mai scumpe, își revine piața second-hand. După ce anul trecut s-au înregistrat vânzări record de mașini integral electrice, piața a înregistrat în luna iunie o scădere de 46%.

Iar specialiștii din domeniu prognozează că lucrurile vor rămâne la fel până la sfârșitul anului.

În iunie, cele mai vândute mașini 100% electrice au fost Dacia Spring, dar cu o scădere de 66 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut, Tesla Model 3, cu o scădere de 33%, și Hyundai Kona.

Dan Vardie, președinte Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile: „Înjumătățirea programului Rabla Plus a avut un impact major asupra consumatorilor din România, chiar mai mare decât noi l-am prognozat inițial. În al doilea rând, în a doua jumătate a anului, din păcate, foarte multe modele noi și ieftine de mașini electrice sunt întârziate și din acest motiv nu credem că vom avea o revigorare a pieței.”

În aceste condiții, mulți s-au îndreptat către mașinile hibrid pentru care specialiștii prognozează anul acesta o creștere de 45%.

Daniel Stănculea, consilier vânzări: „Costul de piață al unei mașini electrice este mult mai mare decât costul unei mașini convenționale. Practic, se schimbă stilul de viață al clientului, un exemplu ar fi planificarea concediului. Sesizăm o apetență crescută de la an la an, mai ales în urban, pentru mașinile hibride.”

Și piața mașinilor la mâna a doua își revine. Au fost cu 20% mai multe înmatriculări în primele șase luni față de perioada similară din 2023.

Ana Bancu, director de vânzări: „Ne așteptam la această creștere, asta din cauza faptului că prețurile la mașini noi au crescut. Mașinile acum trebuie să vină dotate cu toate sistemele de siguranță și atunci primele nivele de echipare au crescut ca preț. Astfel, clienții care au un buget mai redus și care se organizau către primul nivel de echipare, în momentul de față se orientează și către un SH.”

O nouă sesiune a programului Rabla Plus va începe pe 19 august. Persoanele fizice vor avea la dispoziție 180 de milioane de lei.

 

Vizualizări: 41

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: