Comunitate

Pleșu: A dispărut Extraveralul din farmacii

Filosoful Andrei Pleșu acuză în ultimul său editorial din Dilema veche un fenomen îngrijorător în opinia sa, dispariția unor medicamente tradiționale din farmacii, în frunte cu Extraveralul.

”La vîrsta mea, sînt, inevitabil, un conștiincios client al farmaciilor. Printre medicamentele de care mă folosesc este (era) și Extraveralul. Spun „era“, pentru că, de o bună bucată de vreme, nu mai e de găsit. Nici pe rafturi, nici pe stoc. Nimeni nu ne explică de ce, pentru cît timp sau dacă e vorba de o dispariție definitivă. Ne descurcăm cum putem, amplificînd stresul căutării, cel pe care îl combăteam chiar cu Extraveralul devenit, între timp, o utopie… ” scrie Pleșu.

Acesta atrage atenția că pe rețelele de socializare au apărut reclame înșelătoare care recomandă tratamente obscure care vindecă bolile frecvente cu care se confruntă cei mai mulți dintre oameni, diabetul sau bolile de inimă.

”Încă ceva, din același domeniu. Pestrița noastră rețea de presă ne confruntă, adesea, cu reclame pentru un nou medicament miraculos. Tehnica este următoarea: se instalează pe pagină fotografia unui medic celebru (fără să fi fost întrebat, sper), care dă, chipurile, un interviu despre o soluție farmaceutică optimă pentru vindecarea (nu pur și simplu tratamentul) unor afecțiuni cronice hiper-răspîndite: diabetul și bolile de inimă, de pildă. Cititorul află că tot ce recomandă, pentru asemenea rele, medicii curanți obișnuiți e o înșelătorie, o conspirație, menită să faciliteze masive cîștiguri financiare pentru mafia farmaceutică și spitalicească. Tot ce iei, de ani întregi, la sfatul celor care te tratează, e o păcăleală. N-ajută la nimic. Din contra. Există însă, în afara lanțurilor farmaceutice, soluții medicamentoase miraculoase, de care poți face rost imediat, completînd rapid (ca să nu dai de stocuri epuizate…) un formular de comandă, tipărit în josul paginii de ziar. Ieftin, rapid și magic! (…)Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi? Sau te pomenești că impostorii au dreptate?! Ajutor!”, acuză Andrei Pleșu.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România avertizează că au dispărut în ultimii ani 3.000 de medicamente din piață, pentru că producătorii nu-și mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, care afectează toate costurile de producție.

Dispariția de pe piață a mii de medicamente generice dă naștere unui paradox - pacienții au la dispoziție medicamente inovative (al căror preț este mai mare), dar deseori nu au acces la medicamente generice, care pot fi cu până la 80% mai ieftine.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: