Externe

Poveștile refugiaților din România. “Am fost violată de un polițist”

România a primit peste 1.300 de refugiați în 2017,  cei mai mulţi dintre cei care s-au bucurat de măsurile de protecţie fiind sirieni, irakieni şi cei de naţionalitate afgană. Pentru a obține statut de refugiat, aceștia trebuie să demonstreze că au fost persecutați în țările lor, unii dintre ei având povești impresionante.

Bantsimpa Minimnou Patricia Flore și-a spus povestea în fața judecătorilor de la Tribunalul Maramureș, pentru a obține statutul de refugiat. Femeia susține că a plecat din Congo după ce unchiul său a aranjat cu un pastor să obțină viză pentru România, pentru a fi in siguranță. În Congo a rămas fiica sa Milisilou Stephane de 9 ani. Tânăra spune că a avut probleme cu autoritățile din cauza faptului că atât ea cât și unchiul său erau membrii partidului DRD (Partidul Dinamic Republican pentru Dezvoltare).

Patricia a relatat că a lucrat o perioada ca secretară într-o firmă de avocatură, după care a intrat pe șomaj, ajutându-l pe unchiul său în activitatea politică pe care o desfășura. Cei din opoziție au intrat în casa unchiului ei, care era aliat în aceea perioadă cu generalul Jean Michelle Moukoko, un opozant al guvernului. “Aceștia ne-au luat pe toți din casă, ne-au dus la sediu unde ne-au interogat timp de 3 zile, ne-au bătut, eu fiind chiar violată de unul dintre polițiști”, a relatat solicitanta de azil.

În luna mai a anului 2018 a început procesul generalului Moukoko, iar unchiul femeii a fost din nou ridicat de poliție, cu presiunea de a da o declarație împotriva generalului cu care a lucrat. Tânăra și familia ei au plecat de acasă și s-au refugiat la o biserică ortodoxă unde a stat aproximativ 2 luni, iar unul dintre pastori a luat-o cu el în Angola, unde la solicitarea unchiului a primit viza pentru România, iar când a revenit în Congo a aflat că unchiul său a murit otrăvit.

Inspectoratul General pentru Imigrări a considerat că femeia nu îndeplinește condițiile pentru acordarea statului de refugiat, dar Tribunalul Maramureș a admis în parte cererea acesteia.

Câștig de cauză a avut și un cetățean irakian, prins când încerca să tracă fraudulos granița României, cu scopul de a ajunge în Germania. Omul a povestit că în țara de origine a fost amenințat cu moartea de fratele unei fete cu care vărul său avea o relație de prietenie de trei ani. Fata a fost ucisă de propria familie pentru că a fugit cu iubitul ei, iar acum toată familia acestuia este în pericol.

Vizualizări: 293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: