Politică

Primim trei buletine de vot pe 26 mai

Românii îşi vor alege pe 26 mai reprezentanţii în Parlamentul European. De asemenea, în aceeaşi zi o să aibă loc şi un referendum pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, pe trei buletine de vot.

Pe 26 mai românii votează reprezentanţii în Parlamentul European. România are alocat un număr de 33 de reprezentanţi, care sunt aleşi în sistem proporţional, pe liste închise; există o singură circumscripţie. Cu alte cuvinte, fiecare partid primeşte mandate direct proporţional cu numărul de voturi obţinute. Mandatul unui europarlamentar este de 5 ani.

De asemenea, pe 26 mai o să aibă loc şi un referendum pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Ambele voturi vor fi date în aceleaşi secţii de votare, a decis Executivul.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. În străinătate se votează în 7 şi 21 ora locală.

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: