Administrație

Registrul național cu persoanele care au comis infracțiuni sexuale va fi operabil pînă la sfîrșitul anului


Politia Romana va implementa, pana pe 31 decembrie 2020, Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, peste 45.000 de astfel indivizi fiind deja inscrisi in evidentele cazierului judiciar cu asemenea infractiuni.

Potrivit Politiei Romane, Registrul a fost organizat in scopul prevenirii si combaterii faptelor de natura sexuala, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevazute si pedepsite de legea penala.

Infractiunile vizate sunt: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cersetoriei, folosire a unui minor in scop de cersetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostitutiei infantile, viol, agresiune sexuala, act sexual cu un minor, corupere sexuala a minorilor, racolare a minorilor, hartuire sexuala, folosire abuziva a functiei in scop sexual, pornografie infantila, ultraj contra bunelor moravuri si incest.

Registrul central va functiona in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in care se va tine evidenta persoanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal, persoanelor de cetatenie romana despre care s-au primit comunicari de luare in evidenta din partea autoritatilor din state membre UE, dar si a autoritatilor competente din statele terte, cu privire la savarsirea unei infractiuni sexuale si persoanele nascute in strainatate despre care exista informatii ca ar fi savarsit astfel de infractiuni.

"Nu vor fi trecute in Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu exceptia cazurilor in care instanta de judecata dispune acest lucru in mod expres", se mentioneaza in comunicatul Politiei Romane.

Autoritatile romane vor putea solicita informatii si date autoritatilor competente din statele membre sau statele terte, prin Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative (daca solicitarile vizeaza cazierul judiciar), dar si prin canalele de cooperare politieneasca internationala sau de cooperare judiciara in materie penala, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Politiei Romane, pana ianuarie 2020, peste 45.000 de persoane inscrise in evidentele cazierului judiciar fac si obiectul Registrului, acestea savarsind infractiuni prevazute de Legea 118/2019. Pana la operationalizarea Registrului, Politia Romana, elibereaza, la cerere, adeverinte din care sa rezulte daca persoana verificata a savarsit vreuna dintre infractiunile amintite.

In perioada iulie - decembrie 2019, au fost eliberate peste 180.000 de adeverinte prevazute de Legea 118/2019, dintre care, mai putin de un procent, au fost eliberate persoanelor care pot face obiectul Registrului.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: