Comunitate

România a îngropat milioane de porci cu pestă

Peste două milioane de porci cu pestă au fost îngropați în condiții improprii, avertizează un medic veterinar.

”Sunt peste două milioane de porci îngropați în România din 2018 încoace. Din punctul meu de vedere, la nivel de fermă, ar fi trebuit să aștepte, să vadă ce se întâmplă, sau să taie porcii. Suntem atât de bogați, încât să ne permitem să-i îngropăm? Nu mai vorbesc de cheltuielile pentru îngropare, nu mai vorbesc de faptul că ai îngropat porcul, dar virusul ăla rămâne în pământ și nu știe nimeni la ora asta în cât timp se distruge sau dacă se distruge vreodată. Au fost zone , cum ar fi Tulcea, de exemplu, unde pânza freatică era la un metru sau doi metri. Și poate să iasă oricând de acolo”, ne-a declarat dr. Mihai Terecoasă, fost director executiv al DSVSA Prahova. 

Virusul pestei porcine (PP) poate supraviețui pe cadavrele de porc pentru o perioadă de timp limitată, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi temperatura și condițiile de mediu. Virusul PP este destul de rezistent și poate rămâne infecțios în țesuturile porcilor morți timp de săptămâni sau chiar luni în anumite condiții.

Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine, este important să se ia măsuri adecvate de gestionare a cadavrelor de porci. Aceste măsuri pot include îngroparea sau incinerarea cadavrelor într-un mod corespunzător, pentru a reduce riscul de contaminare a altor porci sau a mediului înconjurător. De asemenea, este important să se respecte protocoalele locale și naționale pentru gestionarea cazurilor de pestă porcină, pentru a preveni răspândirea bolii.

 

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: