Economie

România reia exploatarea de magneziu

România a acordat la finalul săptămânii trecute o concesiune minieră către Verde Magnesium, o companie din București susținută de investitorul american de capital privat Amerocap, transmite Financial Times.


Verde Magnesium intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată din apropierea orașului Oradea și să construiască unități de procesare care să folosească energie regenerabilă și să recicleze aluminiul. În acest mod Europa va relua exploatarea magneziului pentru prima dată în mai bine de un deceniu, în timp ce UE încearcă să reducă dependența de importurile chineze de materii prime esențiale.

 

Peste 90% din magneziul folosit în UE, esențial pentru fabricarea aliajelor de aluminiu ușoare utilizate în mașini și ambalaje, este importat din China. Industria aluminiului din Europa a fost grav perturbată în 2022, când producția chineză s-a oprit temporar din cauza prețurilor ridicate la energie, declanșând avertismente cu privire la închiderea fabricilor din bloc.

Bernd Martens, președintele Verde Magnesium și fost director Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România vor ajuta Bruxelles-ul să-și îndeplinească obiectivul de o mai mare independență pentru metalele vitale necesare tranziției ecologice.

Compania va folosi amplasamentul unei mine de magneziu care a fost închisă în 2014 – la momentul respectiv, ultima care funcționează în Europa. Intenționează să înceapă producția până la sfârșitul anului 2027 și să ajungă la 90.000 de tone pe an, jumătate din oferta UE și 9% din producția globală.

Aproximativ 87% din oferta globală de magneziu și 95% din consumul european provin din China, care a redus drastic producția pentru a economisi energie pe măsură ce prețurile cresc.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: