Comunitate

Românii pot rămâne în Marea Britanie și după Brexit

Camera Lorzilor a votat un amendament care protejeaza drepturile cetatenilor Uniunii Europene in Regatul Unit dupa Brexit, o infrangere pentru premierul Boris Johnson.

Proiectul a ajuns in Camera Lorzilor, unde guvernul nu dispune de o majoritate. Desi nu este de asteptat ca aceasta camera sa blocheze legislatia, ea incearca totusi sa opereze unele modificari.

Astfel, Camera Lorzilor a votat cu un scor de 270-229 in favoarea unui amendament propus de liberal-democrati (pro-UE) care le acorda cetatenilor UE eligibili dreptul automat de a ramane in Regatul Unit dupa Brexit, in loc de a face demersuri pe langa guvern.

De asemenea, ei ar urma sa primeasca un document fizic care sa le ateste dreptul de a ramane in Marea Britanie.

Guvernul a afirmat doar ca vor primi un 'statut digital sigur' care va face legatura cu pasaportul lor.

Conform schemei de legalizare a sederii in Regatul Unit post-Brexit, cetatenii europeni care dovedesc ca au avut resedinta cel putin cinci ani in aceasta tara primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalti putand obtine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat in cel de rezident permanent odata ce solicitantul cumuleaza cei cinci ani de resedinta in Regatul Unit.

Orice modificari legislative operate de Camera Lorzilor trebuie sa se intoarca pentru aprobare in Camera Comunelor, unde pot fi respinse

Vizualizări: 277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: