Externe

S-a aflat cauza incendiului care a distrus un muzeu

Incendiul care a mistuit Muzeul Naţional de la Rio de Janeiro în septembrie 2018 a pornit de la sistemul de climatizare şi s-a propagat rapid din cauza lipsei de echipamente pentru a lupta contra acestui tip de dezastru, a anunţat, joi, Poliţia Federală.

Considerat principalul muzeu de istorie naturală din America latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care şi-a celebrat bicentenarul în 2018, a fost renumit pentru bogăţia colecţiilor sale de paleontologie. Instituţia găzduia scheletul unui dinozaur găsit în statul Minas Gerais precum şi 26.000 de fosile de alte specii dispărute, precum tigrul cu dinţi de sabie. 

Incendiul a şocat profund Brazilia şi comunitatea ştiinţifică din lumea întreagă. A fost apoi subliniată neglijenţa autorităţilor publice, această catastrofă fiind văzută drept "o tragedie anunţată" din lipsă de fonduri pentru întreţinerea siturilor culturale în Brazilia. 

După incendiu, zeci de paleontologi şi arheologi au fost implicaţi în căutări. În jur de 2.000 de piese din cele 20 de milioane câte deţinea muzeul, au fost regăsite. Între relicvele recuperate figurează în special fragmente din Luzia, fosila umană de 12.000 de ani, cea mai veche din Brazilia, considerată bijuteria Muzeului Naţional. 

Potrivit anchetatorilor, care au respins ipoteza incendierii, circuitul electric al sistemului de climatizare al sălii nu respecta recomandările fabricantului care a susţinut utilizarea întrerupătoarelor individuale şi instalarea conexiunilor de împământare. 

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: