Administrație

S-a votat vânătoarea cormoranului mare pe tot parcursul anului

Vânarea cormoranului mare pe tot parcursul anului, aşa cum au votat deputaţii, a ajuns motiv de dispută în spaţiul public.

Ornitologii se opun şi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea. În schimb, ministrul Agriculturii susţine iniţiativa deputaţilor, pe motiv că aceşti prădători pun în pericol piscicultura.

Ornitologii contestă legea prin care deputaţii au permis vânătoarea cormoranilor mari pe tot parcursul anului. Şi considera ca pe de o parte, noile prevederi pun în pericol supravieţuirea speciei. Iar pe de altă parte, încalcă directivele europene, ceea ce ar putea atrage sancţiuni împotriva statului român.

Ciprian Fântână, director de conservare, Societatea Ornitologică Română: „Directiva Păsări interzice explicit ca orice specie de pasăre să fie vânată pe perioada de cuibărire. Iar dacă legislaţia noastră nu corespunde cu legislaţia europeană, e motiv de infringement. Noi nu negăm că cormoranii produc pagube pisciculturii. Se poate discuta situaţia, sunt proceduri de derogare pentru speciile acestea care produc pagube, pe acea cale trebuie mers. Putem face advocacy pentru a primi compensaţii financiare, dacă sunt pagube mari”.

Iniţiatorii legii au adus ca argumente faptul că aceste păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte. Şi consumă în medie aproximativ 500 de grame de hrană în fiecare zi, adică un singur exemplar consumă anual peste 150 kg de peşte. În plus, acestea s-ar fi adaptat rapid şi au acaparat zone anterior neocupate. Ba chiar ar fi învăţat să consume inclusiv peştele din plasele pescarilor.

Problema a mai ajuns pe agenda publică în urmă cu 3 ani când legislativul a aprobat vânarea cormoranului mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

Până în 2020, vânarea acestor păsări era total interzisă. Printre cei care au militat pentru reducerea numărului de cormorani este şi minsitrul Agriculturii. Petre Daea a prezentat subiectul inclusiv la Bruxellles și susţine modificările adoptate acum.

Vizualizări: 61

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: