Externe

Schimb de prizonieri intre SUA si Iran

Statele Unite si Iranul au facut, sambata, un schimb de prizonieri - un chinez-american detinut de trei ani sub acuzatia de spionaj si un italian incarcerat. Aceasta este o actiune rara de cooperare intre cele doua tari intre care relatiile, care erau deja tensionate, s-au inrautatit de cand Donald Trump a devenit presedinte.

Trump a declarat ca Xiyue Wang, un chinez-american, se intoarce in SUA. Un oficial iranian a afirmat, la randul sau, ca iranianul Massoud Soleimani a fost eliberat din detentia in SUA, relateaza Reuters.

Schimbul a fost facilitat de Elvetia, iar agentia iraniana IRNA a notat ca ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, l-a intampinat pe Soleimani la Zurich, unde ar fi avut loc schimbul. Soleimani ar urma sa ajunga in Iran astazi.

"Bucuros ca profesorul Massoud Soleimani si domnul Xiyue Wang se vor alatura familiilor lor in scurt timp. Multumiri tuturor celor care s-au implicat, in special guvernului elvetian", a notat Javad Zarif pe Twitter, postand si o fotografie.

Intr-un comunicat al Casei Albe, Trump nu a mentionat eliberarea lui Soleimanni, dar i-a multumit guvernului elvetian pentru ajutorul in negocierea eliberarii lui Wang.

"Eliberarea americanilor tinuti captivi este de o importanta vitala pentru administratia mea si vom munci in continuare din greu pentru a ne aduce acasa cetatenii tinuti captivi pe nedrept in strainatate", a afirmat Donald Trump.

Elvetia reprezinta interesele diplomatice ale Statelor Unite in Iran de cand Washingtonul si Teheranul au rupt relatiile diplomatice, la scurt timp dupa revolutia islamica din 1979, din Iran.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: