Administrație

Se reduce TVA la 5% la produse pentru copii

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către senatoarea PNL Alina Gorghiu care completează art. 291 alin. (3) din legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Propunerea legislativă vizează reducerea TVA la 5% pentru anumite categorii de produse pentru copii şi anume alimente pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi în acelaşi timp propunem reducerea de TVA la 5% pentru scaunele auto pentru copii.

„Cred că acest proiect este foarte important pentru că previziunile legate de demografia din România sunt îngrijorătoare. Vorbeşte toată lumea despre faptul că, până în 2050, există riscul de a avea o populaţie de 15 milioane din care peste o treime pensionari. Da, asta este realitatea absolut tristă care ne va ocupa tot timpul în viitorii ani. Ţinem cont că de peste 30 de ani sporul de natalitate este negativ şi că în 2022 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 134 de ani. Aproape 158.000 de bebeluşi, iar în luna ianuarie şi februarie în acest an s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din ultimul deceniu. Sigur vorbim foarte mult despre politică, despre ideea de natalitatea, dar în termeni abstracţi. Astăzi vin în faţa dumneavoastră, împreună cu colegi din foarte multe grupuri parlamentare, cu un proiect concret care transpune o directivă europeană şi cred eu că acest proiect legislativ va avea efecte care se vor răsfrânge asupra dinamicii forţei de muncă, asupra vieţii sociale din România şi asupra economiei”, a afirmat Alina Gorghiu, în plenul Senatului, înaintea votului.

Ea a adăugat că, printr-un amendament admis la proiectul de lege formulat de senatoarea USR Anca Dragu a fost introdusă şi prevederea de a avea un TVA redus la 5% pentru achiziţionarea unor cărucioare, scaune sau fotolii rulante auto pentru persoanele cu handicap.

Vizualizări: 61

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: