Economie

Senatul a mărit indemnizația de șomaj

Plenul Senatului a adoptat, marți, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege potrivit căruia cuantumul indemnizatiei de șomaj crește de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referință. Legea merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

  Conform legii care a trecut de Senat, persoanelor aflate în şomaj li s-ar calcula cuantumul indemnizației de șomaj ținând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referință (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora şi nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent, scrie stiripesurse.ro.

În această formă, valoarea sprijinului ar creşte cu 125 de lei.

De asemenea, potrivit modificării formulate, o persoană angajată cu salariu minim, cu cel puțin 20 de ani de vechime, care se află în şomaj va primi 211 lei în plus la indemnizatia de şomaj, adică un total de 711 lei în comparație cu suma de 586 lei calculată potrivit prevederilor în vigoare.

În prezent indemnizația de şomaj este calculată luând în considerate valoarea indicatorului social de referință (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru şomaj şi stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de şomaj.

Această indemnizatie creşte dacă şomerul a contribuit la sistemul de asigurări de şomaj timp de cel putin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizatiilor de şomaj este 75% din ISR, în cuantum de 375 lei, la care se adaugă un procent proportional vechimii în muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: