Externe

Serverul pentru Tsunami Democràtic, în România

Barcelona, capitala Cataloniei, a fost, vineri, scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu. Un milion de oameni au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii separatişti şi pentru independenţă.

Partidele pro-separatiste sunt acuzate de implicare şi susţinere a situaţiei tensionate. Platforma online Tsunami Democràtic este investigată pentru instigare şi, potrivit presei, serverul care o găzduieşte se află în România.

În a cincea zi şi noapte de proteste în Barcelona, au fost ridicate şi incendiate baricade pe străzile şi bulevardele centrale, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi, pentru prima dată, un tun cu apă.

Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliţiei Naţionale. Peste 1 milion de oameni erau adunaţi în Barcelona. Passeig de Gràcia, Gran Via de Corts Catalanes şi Plaça de Catalunya au fost zonele principale în care au avut loc conflicte.

Potrivit cifrelor transmise de autorităţi, 17 oameni au fost reţinuţi vineri în Catalonia, iar 7 agenţi au fost răniţi.

Doi jurnalişti ai postului naţional de televiziune au fost agresaţi - loviţi cu steaguri - de protestatari. Mulţi dintre cei care au participat la actele de violenţă au avut feţele acoperite, a transmis presa, iar numeroşi rezidenţi le-au cerut să părăsească zonele în care se aflau.

Încă din primele zile ale seriei de proteste pro-separatiste, platforma online Tsunami Democràtic a fost considerată a fi în spatele acestor manifestaţii, izbucnite în urma verdictului dat de instanţa supremă de la Madrid în cazul liderilor separatişti cu privire la referendumul neconstituţional care a fost organizat în urmă cu doi ani. Nouă dintre cei judecaţi au primit pedepse cu închisoarea de la 9 la 13 ani pentru răzvrătire şi delapidare. Între ei, Oriol Junqueras şi Jordi Turull.

Platforma online a emis numeroase mesaje pro-separatiste şi pro-revoltă. În spatele ei, speculează presa spaniolă, se află Carles Puigdemont, fost şef al guvernului catalan şi lider al alianţei Junts per Catalunya, care a părăsit ţara în urma referendumului eşuat. Căsătorit cu o româncă, el a fugit în Belgia, unde vineri s-a predat autorităţilor, după ce Madridul a emis un nou mandat de arestare pe numele său. Puigdemont, care va fi audiat pe 29 octombrie, se află în libertate şi respinge în continuare acuzaţiile şi extrădarea în Spania.

Vineri, judecătorul Manuel García Castellón de la instanţa supremă a ordonat Guardia Civil să închidă site-ul Tsunami Democràtic, al cărui server se află în România, potrivit lasprovincias.es.

Platforma pro-independenţă a transmis apeluri de mobilizare în Catalonia, după pronunţarea sentinţei. De exemplu, în vederea blocării aeroportului El Prat.

Teoria serviciilor de informaţii din Guardia Civil este că incidentele din ultimele zile au fost coordonate de diferite colective, între care Tsunami Democrátic şi grupuri anarhiste, care au reuşit să mobilizeze cel puţin 5.000 de oameni care aplică tactici de „terorism stradal”.

După ce pe site a fost afişat mesajul „Acest URL a fost blocat prin decizia Autorităţii Judiciare», în câteva minute au apărut numeroase replici în afara Spaniei, unde hotărârea nu are efect imediat, a transmis Procuratura.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: