Eveniment

Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă că protestele vor continua, întrucât ”în sistemul public de sănătate există o nemulţumire în continuă creştere”. ”Indiferenţa socială a actualului Guvern, manifestată în special prin dispreţul cu care tratează dialogul social şi drepturile legale tinde să fie picătura care umple paharul”, au transmis sidicaliştii, conform News.ro.

 ”În sistemul public de sănătate există o nemulţumire în continuă creştere, ultimele măsuri luate în luna decembrie 2020 (tratamentul discriminatoriu în privinţa aplicării reducerii vârstei de pensionare pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase şi întreruperea cursului legal de corectare a inegalităţilor salariale/tăierile salariale) contribuind la amplificarea situaţiei. Indiferenţa socială a actualului Guvern, manifestată în special prin dispreţul cu care tratează dialogul social şi drepturile legale tinde să fie picătura care umple paharul”, au transmis, vineri, sindicaliştii ”Solidaritatea Sanitară”.

 
 

Potrivit acestora, ”încercarea Guvernului de a folosi măsurile ce ar trebui limitate la combaterea pandemiei COVID-19 ca armă de luptă împotriva drepturilor legale şi morale ale profesioniştilor din sănătate accentuează criza”.

”Suntem singura ţară din U.E. în care este interzisă demisia personalului medical, profesioniştii fiind supuşi unui regim militar (doar în privinţa obligaţiilor) ce echivalează cu munca forţată. Măsura interzicerii grevei a blocat de fapt posibilitatea lucrătorilor din sănătate să-şi apere drepturile, fiind îndreptată împotriva celor cărora Guvernul ar trebui de fapt să le recunoască meritele pentru eforturile depuse şi sacrificiile făcute în lupta cu pandemia COVID-19. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” avertizează Guvernul asupra consecinţelor încercărilor sale de a abuza de contextul pandemiei COVID-19 pentru a tăia salariile şi a refuza acordarea drepturilor legale şi morale lucrătorilor din sănătate”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia consideră că ”interdicţia grevei devine la rândul ei caducă, profesioniştii din sănătate având posibilitatea de a intra în grevă generală”.

”Aceasta este direcţia principală pe care o determină indiferenţa actualului Guvern faţă de regulile dialogului social, faţă de drepturile legale şi morale ale profesioniştilor din sănătate. Alternativa o reprezintă amplificarea migraţiei profesioniştilor din sănătate, într-o perioadă în care oportunităţile oferite de ţările occidentale au ajuns la un nivel fără precedent Cetăţenii acestei ţări pot fi trataţi deoarece (încă mai) există profesionişti în sectorul public de sănătate”, au mai precizat sindicaliştii, care anunţă că protestele începute joi vor continua.

 
 

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: