Eveniment

Spitalul mobil de la Lețcani,obiectul unui dosar penal

Un dosar penal in rem privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi, a anunţat marţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu.

 „Este un dosar penal. Este în faza incipientă. Suntem la stadiul în care solicităm înscrisuri pentru a putea determina aspecte ce ţin de competenţă, de încadrare. Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt", a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu.

 
Spitalul mobil de la Leţcani a fost achiziţionat la începutul stării de urgenţă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, cu fonduri alocate de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ. Pentru achiziţia acestui spital Consiliul Judeţean Iaşi a alocat peste 10 milioane de euro şi Consiliul Judeţean Neamţ 3,2 milioane de euro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, anunţa pe 21 aprilie, că a fost finalizată procedura de achiziţie a spitalului mobil modular, câştigătoarea licitaţiei fiind o firmă din Turcia. Cele peste 100 de containere care formează spitalul mobil ar fi trebuit să ajungă la Leţcani şi să fie montate şi predate pentru funcţionare în termen de 30 de zile.

Pe 18 mai, preşedintele CJ Iaşi a anunţat că spitalul mobil va ajunge cu întârziere, deşi toate containerele care formează unitatea medicală sunt gata pentru livrare. Motivul invocat a fost cel al restricţiilor impuse de guvernul din Turcia din cauza pandemiei. Invocând forţa majoră, societatea contractantă solicitat o extindere a termenelor de livrare, montare şi instalare a spitalului mobil modular.

Pe 7 septembrie, spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi.

Pe 22 septembrie, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa declara că deşi a primit avizul DSP spitalul modular de la Leţcani nu poate fi utilizat ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi din cauza piedicilor puse de liberali, fără a menţiona că este necesară obţinerea altor avize pentru a primi pacienţi, două dintre acestea fiind de la ISU şi Mediu.

Pe 8 noiembrie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe declara că că DSP a constatat opt deficienţe la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Spitalul mobil a fost amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: