Stil de viață

Sumă uriașă licitată pentru un tablou făcut de computer

O pictură care se numește "Portretul lui Edmond de Belamy" a fost vândută de casa de licitații Christie's cu suma de 432.500 de dolari. Opera este a unui programator de 19 ani, Robbie Barrat. 

Arta creată de Barrat cu ajutorul inteligenței artificiale este construită cu ajutorul unei tehnici cunoscute sub numele de  Generative Adversarial Networks, inventată de Ian Goodfellow - în prezent cercetător la Google. 

Este vorba despre crearea unui duel între două rețele neuronale care privesc aceeași colecție de imagini. O rețea încearcă să genereze imagini false care s-ar putea amesteca cu originalele, iar cealaltă încearcă să detecteze orice fals. Pe parcursul mai multor runde, algoritmul care generează falsuri poate ajunge destul de bun încât să poată păcăli un om.

Algoritmul care a creat tabloul de 432.500 dolari provinde dintr-un proiect din anul 2016, realizată de cercetători de la Facebook și startup-ul american Indico. Ei au descris un nou mod de a folosi această tehnologie - numit DCGAN - și au arătat că după procesarea a milioane de fotografii, un computer ar putea genera imagini imperfecte ale unor dormitoare și fețe care nu există în realitate.

Programul tânărului a compilat imagini din mai multe secole ale istoriei artei. Suma uriașă obținută pentru acest tablou a generat și o serie de controverse cu privire la dreptul de autor.

În prezent, Robbie Barrat experimentează folosirea imaginilor de la show-uri de modă pentru a genera articole de îmbrăcăminte noi și lucrează cu un designer de haine.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: