Externe

Sute de balene eșuate din motive necunoscute

230 de balene-pilot, numite și globicefale, au fost găsite miercuri eșuate pe coasta de vest a insulei Tasmania, din Australia. Oficialii locali spun că doar jumătate din ele par să mai fie în viață.

„Un grup de aproximativ 230 de cetacee au eşuat în apropiere de portul Macquarie", a anunţat Ministerul pentru Resurse Naturale şi Mediu din statul australian Tasmania. „Se pare că aproximativ jumătate dintre aceste animale sunt în viaţă", au transmis oficialii australieni.

Autorităţile australiene au anunţat că mai mulţi experţi în conservare marină, precum şi o echipă ce dispune de materiale şi dispozitive de salvare a cetaceelor, au pornit deja spre acea zonă, scrie Agerpres.

De asemenea, luni, 14 cașaloți au fost găsiți morți pe o plajă de pe Insula Regelui, tot în Tasmania.

Experţii din cadrul Agenţiei de conservare a naturii din Tasmania s-au deplasat pe acea plajă pentru a realiza o anchetă. Niciun caşalot nu a fost descoperit în apele din jurul insulei King în urma unor operaţiuni de căutare aeriană.


Ar putea fi vorba despre „un simplu ghinion", a declarat biologul Kris Carlyon de la Agenţia de conservare a naturii din Tasmania, pentru ziarul local Mercury.

„Este motivul cel mai frecvent întâlnit în cazul unor eşuări în masă. Este posibil ca animalele să fi căutat hrană în apropierea unui ţărm (...) şi poate că au fost prinse de reflux. Aceasta este, pentru moment, teoria avută în vedere", a detaliat Kris Carlyon.

În 2020, Tasmania s-a confruntat cu cel mai grav episod de eşuare în masă a unor vieţuitoare marine: 470 de balene au rămas blocate pe o plajă din vestul acestui stat australian.

Peste 300 de balene-pilot au murit atunci, în pofida eforturilor întreprinse de zeci de voluntari care au încercat timp de mai multe zile să le salveze şi să le elibereze în apele glaciale din jurul Tasmaniei.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: