Comunitate

Sute de porci cu pestă au fost incinetați

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat că până sâmbătă au fost înregistrate 689 de suine moarte de pestă porcină africană la o ferma din localitatea Macea (Arad), din care 667 au fost incinerate în unitatea proprie, cât şi în unitatea de neutralizare autorizată, restul urmând a fi incinerate în cursul zilei de astăzi.

"În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reţeaua sanitară veterinară şi s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităţilor de neutralizare aparţinând unor alte societăţi", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

La această fermă cu un efectiv de 20.000 de capete, aparţinând societăţii C.A.I. Curtici, un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în data de 5 martie. În şedinţa Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), convocată a doua zi, a fost întocmit planul de măsuri, s-a dispus intervenţia în focar şi incinerarea cadavrelor în incineratorul aparţinând societăţii respective, cât şi în cel al unei unităţi de neutralizare autorizate de la nivelul judeţului Arad (SC Alvi Serv SRL).

"Situaţia impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană", subliniază ANSVSA.

Autoritatea precizează că, până la această dată, cantităţile de carne şi produse din carne existente şi inventariate până în unitatea de procesare aparţinând societăţii C.A.I. Curtici sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate în spaţiile de frig ale unităţii de procesare. Din cantitatea totală de produse de origine animală, aproximativ 10 tone de carne şi produse din carne existente în spaţiul de frig, urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14 martie şi vor fi neutralizate.

"Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad aşteaptă sosirea incineratoarelor solicitate şi s-au făcut demersuri pentru identificarea şi aprobarea unor locaţii pentru îngroparea cadavrelor, în situaţia în care se va depăşi capacitatea de neutralizare", precizează ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ia toate măsurile ca virusului pestei porcine africane să nu se răspândescă în afara fermei. Eforturile serviciilor veterinare în acest sens privesc atât restricţiile impuse în cadrul exploataţiei, cât şi a celor ce vizează carnea şi produsele din carne.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: