Eveniment

Taxă pe ambalaje

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind instituirea unui sistem garanţie-returnare, care prevede că de anul viitor fiecare român va plăti 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpără, cu un volum de până la 3 litri.

 
Ulterior, ambalajele vor putea fi returnate în orice magazin, care va trebui să restituie clientului banii de garanţie sau să-i dea un voucher de cumpărături.

Paradoxul reciclării

Potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet, sistemul garanţie-returnare funcţionează deja în peste zece state europene şi a dus la colectarea şi procesarea a circa 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă.

"Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional", a declarat ministrul Mircea Fechet, joi, într-o conferinţă de presă.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: