Social-media

Tot ce trebuie să știi despre stentul coronarian

Așa arată un stent coronarian. Este un dispozitiv medical ce salvează mii și mii de vieți zilnic. Rolul său este de a menține artera ce hrănește inima deschisă permițând sângelui să circule fără niciun obstacol.

Multă lume îl numește greșit „stend”, termenul corect fiind stent. Foarte mulți pacienți mă întreabă cum arată un stent, din ce e făcut și cât timp se menține acesta în vasul de sânge.
Stentul este o armatură metalică, foarte asemănător cu un arc de pix, având un diametru cuprins între 2.5 și 5 mm, dimensiunea alegându-se în funcție de anatomia pacientului. Odată implantat, stentul rămâne în artera coronară pentru tot restul vieții.

Procedura prin care se implantează stentul poartă numele de angioplastie coronariană. Este o procedură minim invazivă, non chirurgicală, ce nu implică anestezie generală sau tăieturi. Întreaga intervenție se realizează printr-un cateter subțire care este introdus pe la nivelul mâinii sau în zona inghinală. Acest lucru îi conferă angioplastiei coronariene un avantaj clar față de chirurgia cardiacă în ceea ce privește durata de spitalizare și recuperarea după procedură.
Utilizarea pe scară largă a acestei proceduri la pacienții cu infarct miocardic acut a crescut rata mult de supraviețuire și șansele ca pacientul să aibă o viață normală ulterior.

Există mai multe tipuri de stenturi: stenturi metalice simple, folosite tot mai rar din cauza ratei mari de reîngustare în interiorul (restenoză) și stenturi farmacologic active, ce sunt impregnate cu o substanță specială care face ca rata de restenoză să fie foarte mică.

După implantarea unui stent, indiferent de tipul lui, este obligatoriu ca pacientul să primească pentru o perioadă tratament de subțiere a sângelui, numit tratament antiagregant plachetar.
Le spun mereu pacientilor mei că stentul este un corp străin în organism, iar întreruperea tratamentului recomandat poate duce la o complicație foarte severă, cu risc de pierdere a vieții, numită tromboză acută intrastent. Altfel spus, se produce blocarea acută si brutală a stentului, fapt ce determină infarct miocardic.

Perioada de tratament antiagregant variază în funcție de tipul de stent folosit, de contextul clinic, precum și de riscul de sângerare al pacientului.

În imaginea doua, vă prezint imagini de la coronarografia unui pacient de-al meu cu infarct miocardic acut. În partea stângă se poate observa artera blocată complet cu un cheag de sânge, iar in partea dreaptă reluarea normală a fluxului sangvin după implantarea unui stent.Vă doresc sanatate multă!
Dr. Stăvaru Radu-Andrei,
medic specialist cardiolog Echipa Inimii

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: