Stil de viață

Totul despre tratamentul cu hormoni tiroidieni

Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate fi necesar atunci când apar dereglări ale activității glandei tiroide. Cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene care necesită terapie de substituție hormonală sunt hipertiroidismul și hipotiroidismul. În ultimii ani, medicii endocrinologi constată o creștere semnificativă a numărului pacienților cu boli tiroidiene. În condițiile în care mulți dintre acești pacienți trebuie să urmeze tratament cu hormoni tiroidieni toată viața, criza medicamentelor din acest domeniu reprezintă un motiv de îngrijorare. Vestea bună este că hormonii tiroidieni de sinteză există și sub formă de soluție, o variantă de tratament cu multiple beneficii pentru pacienți, disponibilă și în țara noastră.

Dar ce este tiroida și ce rol au hormonii tiroidieni?

Pentru a înțelege mai bine de ce este important tratamentul în cazul disfuncțiilor tiroidiene, să aflăm mai întâi o serie de informații despre tiroidă și funcțiile ei. Aflată la baza gâtului, de ambele părți ale traheei, glanda tiroidă este compusă din doi lobi laterali, care îi conferă forma de fluture. Principalul rol al acesteia este de a regla funcțiile metabolismului prin intermediul hormonilor tiroidieni pe care îi secretă.

În mod normal, tiroida produce două tipuri de hormoni tiroidieni: T4 (tiroxina) – hormonul tiroidian secretat majoritar, dar care are activitate metabolică intrinsecă mică, și T3 (triiodotironina) – hormon secretat doar în mică fracțiune direct de către tiroidă, 80% din cantitatea lui rezultând din convertirea T4 în T3, exact în dozele și ritmul de care are nevoie organismul.

Pentru echilibrul organismului este esențial ca glanda tiroidă să funcționeze corect. Hormonii tiroidieni, în doze optime, reglează numeroase funcții precum: pulsul cardiac și tensiunea arterială, respirația, sistemul nervos central și periferic, temperatura corporală, tonusul muscular, greutatea, nivelul colesterolului.

Semne și simptome ale disfuncțiilor tiroidiene

Dezechilibrele hormonilor tiroidieni afectează practic toate organele și sistemele organismului, iar simptomele variază în funcție de disfuncția tiroidiană. În caz de hipertiroidism (tiroida liberează prea mulți hormoni), pacienții se pot confrunta cu:

scădere bruscă în greutate,
tahicardie (bătăi rapide ale inimii),
poftă de mâncare crescută,
stări de nervozitate și iritabilitate,
tulburări de somn,
transpirație excesivă,
sensibilitate la căldură,
păr și unghii fragile,
dureri musculare,
tremuratul mâinilor.
În cazul hipotiroidismului (tiroida nu produce suficienți hormoni), simptomele includ:

oboseală cronică,
creștere în greutate,
crampe musculare,
piele uscată,
sensibilitate la frig,
constipație,
bradicardie (puls lent),
depresie,
somnolență.
Când este necesar tratamentul cu hormoni tiroidieni?

În situațiile în care tiroida nu mai funcționează corect (produce prea mulți hormoni – hipertiroidism sau produce prea puțini hormoni – hipotiroidism) ori când a fost scoasă chirurgical, trebuie înlocuiți acești hormoni cu echivalentul lor sintetic, numit levotiroxină. Dacă în cazul hipotiroidismului, compensarea cu hormoni tiroidieni este lesne de înțeles, în cazul hipertiroidismului trebuie știut că, de obicei, se administrează medicamente care suprimă total activitatea glandei tiroide, care apoi este înlocuită cu hormoni tiroidieni de sinteză.

Levotiroxina – care înlocuiește hormonii produși de tiroidă – ajută la reglarea metabolismului și poate restabili celelalte funcții afectate. Levotiroxina (LT4) se administrează oral, fie sub formă de tablete, fie sub formă de soluție. Ambele se eliberează gratuit, doar pe bază de prescripție medicală. Pacienții trebuie să știe că există și varianta de levotiroxină soluție, care se administrează dimineața, pe stomacul gol, cu ajutorul unei seringi gradate (dozarea fiind astfel mult mai precisă), urmând recomandările medicului specialist.

Levotiroxina soluție are avantajul că se absoarbe mai repede în tubul digestiv, deci pacientul nu trebuie să aștepte o jumătate de oră după administrare pentru a lua micul dejun. Mai multe studii au arătat o rată crescută de absorbție a levotiroxinei soluție, spre deosebire de forma tabletelor, atât la adulți, cât și la copii, potrivit literaturii de specialitate.

De ce este important să mergeți la medic dacă aveți probleme cu tiroida?

Nediagnosticate și netratate corect, bolile tiroidiene afectează grav calitatea vieții pacienților din cauza simptomelor cu care aceștia se confruntă. Oboseala cronică, stările depresive, fluctuațiile greutății corporale, tulburările de somn, problemele cardiace nu sunt deloc de neglijat în cazul acestor pacienți. Însă cu ajutorul soluțiilor terapeutice actuale, disfuncțiile tiroidiene pot fi ținute sub control. Primul pas este să vă adresați unui medic endocrinolog, care vă va recomanda protocolul adecvat de analize, investigații și tratament, dacă este necesar.

De reținut că, odată ce ați fost diagnosticat cu o disfuncție tiroidiană, trebuie să mergeți periodic la control, conform indicațiilor medicului. Terapia cu hormoni tiroidieni necesită o atentă monitorizare medicală, iar orice schimbare de tratament trebuie făcută exclusiv de medicul curant.  

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: