Externe

Tranzitarea Ungariei va fi permisă și după 1 septembrie

După ce Ungaria a anunțat că de la 1 septembrie va închide granița cu România ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sambata, o convorbire telefonica cu omologul sau de la Budapesta, Peter Szijjarto, acesta din urma confirmand ca tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisa in continuare in aceleasi conditii.

„In cadrul discutiei a fost obtinuta confirmarea, din partea ministrului Peter Szijjarto, ca tranzitul cetatenilor romani prin Ungaria, respectiv accesul cetatenilor romani – lucratori transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisa in continuare in aceleasi conditii si se va face prin aceleasi puncte de trecere ale frontierei si pe aceleasi culoare rutiere stabilite. A aratat ca regulile preconizat a fi schimbate se refera la intrarea in Ungaria ca destinatie finala a calatoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritatile politienesti de resort din cele doua state sa mentina un contact apropiat in perioada imediat urmatoare pentru eventuale clarificari tehnice”, precizeaza un comunicat transmis de MAE.

 
Convorbirea a avut loc in continuarea demersurilor intreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obtinerea din partea autoritatilor ungare a unor clarificari privind informatiile aparute in spatiul public referitoare la adoptarea in perioada urmatoare de noi masuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informatii privind continutul exact al masurilor vizate, insistand asupra luarii in considerare a impactului acestora asupra cetatenilor romani care tranziteaza Ungaria, precum si in privinta cetatenilor romani – lucratori transfrontalieri.

Potrivit MAE, conditii de calatorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la urmatorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

Ministerul reaminteste ca, in prezent, sunt aplicabile urmatoarele conditii de tranzit pentru pasageri:

 
 

– durata tranzitului sa nu depaseasca 24 de ore;

– persoanele sa nu prezinte simptome specifice infectiei cu COVID-19;

– sa prezinte un document din care sa rezulte fara echivoc scopul deplasarii si tara de destinatie, respectiv sa aiba asigurata intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit catre tara de destinatie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate si publicate pe pagina web a politiei ungare, fiind indicate in mod explicit locurile de oprire/odihna

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: