Politică

UDMR cere demiterea lui Carmen Dan

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita în urma situaţiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, unde s-au înregistrat tensiuni între români şi maghiari.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Jandarmii spun că românii au reuşit în cele din urmă să intre în cimitir, iar în acel moment maghiarii s-au retras. “Jandarmeria se află la Valea Uzului. Avem efective, iar scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Bacău.

UDMR solicită identificarea celor care au pătruns cu forţa în cimitir şi tragerea lor la răspundere. ”Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan şi pe prefectul judeţului Harghita”, a declarat, joi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Acesta solicită autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care ”au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: