Economie

Umbrarescu a cumpărat Otelul Rosu

Tranzactie surprinzatoare realizata de omul de afaceri bacauan, Dorinel Umbrarescu. Acesta a achizitionat fostul combinat de la Otelul Rosu penrtu suma de 12 milioane de euro si doreste sa reinceapa activitatea in toamna acestui an.

„Astăzi vă pot spune că s-au cesionat creanțele la combinatul de la Oțelu Roșu. Au fost adjudecate de către o firmă din județul Bacău, care devine, practic, principalul creditor al combinatului. Pe lângă cele circa 12 milioane de euro cât au costat creanțele, pe care firma s-a angajat să le aducă în termen de maximum 30 de zile, dar le va aduce săptămâna viitoare, trebuie să dispună de un capital serios pentru redeschiderea combinatului. Din câte cunosc, firma e foarte serioasă, în prima etapă va avea 100 – 150 de angajați și 300 – 400, până anul viitor”, a declarat prefectul din Caras Severin, Ioan Dragomir pentru expressdebanat.ro.

 

Combinatul siderurgic Socomet Oțelu Roșu din România a fost privatizat la data de 19 aprilie 1999, când frații Marco și Stefano Gavazzi au achiziționat 70% din acțiuni de la Fondul Proprietății de Stat pentru suma de 0,5 milioane de euro. Ulterior, în noiembrie 1999, societatea și-a schimbat numele în Gavazzi Steel. În momentul privatizării, combinatul avea 2.400 de angajați, însă acest număr a scăzut semnificativ în următorii ani, ajungând în octombrie 2005 la doar 700 de angajați, care asigurau paza obiectivului.

Oțelu Roșu a fost un important centru al metalurgiei feroase, cu o istorie îndelungată, fiind atestată încă din 1796, în perioada Imperiului Habsburgic. Uzina s-a modernizat și dezvoltat continuu pe parcursul celor peste 200 de ani de existență, ultima modernizare majoră având loc în 1996, când a fost îmbunătățit procesul tehnologic de laminare.

După eșecul privatizării cu frații Gavazzi, principalele active ale combinatului au fost achiziționate de către Ductil Steel Buzău. Deși producția a fost parțial reluată, uzina a întâmpinat dificultăți constante în ceea ce privește investițiile necesare pentru achiziționarea de instalații menite să reducă poluarea, fiind supusă repetat controlului Gărzii de Mediu.

Ductil Steel a închiriat o parte din activele de producție începând cu anul 2004 și a făcut investiții semnificative pentru modernizarea și extinderea capacității de producție, investiții în valoare de peste 3 milioane de dolari fiind făcute în decembrie 2004.

În ciuda eforturilor, activitatea combinatului a fost treptat restrânsă prin închiderea de secții și disponibilizarea personalului. În 2012, activitatea combinatului a fost întreruptă din cauza acumulării unor datorii de peste 160 milioane de lei, iar la acel moment, mai funcționa doar secția de Oțelărie Electrică, cu aproximativ 500 de angajați.

Combinatul a fost ulterior cumpărat de către compania Invest Nikarom, împreună cu combinatele de la Brăila, Câmpia Turzii și Târgoviște, pentru suma de 230 de milioane de lei. Începând cu anul 2015, combinatul a fost din nou scos la vânzare, fiind achiziționat de către compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL în 2019.

Vizualizări: 474

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: