Stil de viață

Un experiment inedit în Germania: Oamenii vor primi 1200 de euro fără să facă nimic

Germania va face un experiment inedit. Oamenii ar urma să primească bani fără a trebui să facă ceva în schimb, scrie Digi24. Berlinul intenționează să testeze soluția venitului universal de bază, ceva atipic pentru Germania până acum.

Studiul care va fi realizat de Institutul German de Studii Economice prevede că 120 de persoane vor primi 1.200 de euro lunar, ceea ce reprezintă puțin peste nivelul sărăciei. În total vor fi cheltuiți 140 de mii de euro. Oamenii vor fi aleși din diverse categorii sociale, iar comportamentul lor va fi comparat cu al altor participanți la studiu, care nu vor primi acest venit universal de bază.

Avantaje și dezavantaje
 

 Susținătorii ideii spun că venitul universal de bază reduce inegalitatea și oferă oamenilor mai multă siguranță financiară, dar și că duce la îmbunătățirea sistemului de asistență socială, aducând chiar reduceri de costuri. Totuși, oponenții sunt îngrijorați că astfel va fi încurajată nemunca. Ei susțin și că venitul universal de bază, făcut să scoată oamenii din sărăcie, nu ar face decât să ridice pragul sub care este considerată sărăcia. Cine are dreptate și care vor fi rezultatele reale ale acestui studiu, rămâne de văzut.

Un experiment asemănător a fost făcut în Finlanda timp de doi ani. Oamenii au primit câte 500 de euro lunar. Deși beneficiarii au primit sprijin financiar, venitul universal de bază nu a dus la scăderea șomajului, așa cum spun susținătorii acestui concept.

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: