Externe

Un fost angajat al NSA primește cetățenia rusă

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat luni lui Edward Snowden cetățenia rusă, relatează The New York Times. Snowden, fost angajat NSA, este cunoscut pentru scurgerea a zeci de mii de documente care demonstrează amploarea supravegherii electronice a Washingtonului.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat luni cetăţenie rusă lui Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce a dat în vileag amploarea operaţiunilor secrete de supraveghere desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (National Security Agency - NSA). Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte zeci într-un decret prezidenţial publicat pe site-ul guvernului rus. Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate. Autorităţile americane doresc de ani de zile readucerea lui în SUA pentru a fi judecat penal pentru acuzaţii de spionaj.

Numele lui Snowden apare într-un decret semnat de Putin, datat cu ziua de azi și publicat de Kremlin.

Snowden a aplicat pentru cetățenia rusă în 2020, susținând că este o măsură practică, ce îi va permite familiei sale să treacă mai ușor peste graniță.

După ce a scurs sute de documente clasificate ale NSA în presă, în The Guardian și The Washington Post, în 2013, Snowden a încercat să fugă în Ecuador și a rămas blocat pe aeroportul din Moscova. El a locuit în Rusia în ultimii nouă ani.

Potrivit agenției controlate de statul rus, RIA Novosti, avocatul lui Snowden, Anatoli Kucherena, a declarat că Snowden nu este eligibil pentru mobilizare, pentru că nu are experiență în armata rusă.

Departamentul de Stat al SUA nu are cunoştinţă de vreo schimbare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează Reuters. El a mai spus că poziţia Washingtonului în legătură cu fostul subcontractor al serviciilor de informaţii americane nu s-a schimbat.

Vizualizări: 68

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: