Comunitate

Un oraș din România devine comună. Deputat: De ce aplicăm dubla măsură?

Deputații au votat în ultima ședință din noiembrie 2018 propunerea legislativă privind trecerea oraşului Băneasa, judeţul Constanţa, la rangul de comună. Locuitorii din Băneasa au votat încă din 2017, când a fost referendum, să revină la statutul de comună, pentru ca impozitele să fie mai mici. Senatul va fi cameră decizională.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a ținut să spună că în astfel de cazuri parlamentarii au aplicat dubla măsură, în sensul că au ținut cont de culoarea politică a primarilor. "Eu mă bucur că analizăm astăzi o astfel de solicitare; există referendum local. Bănuiesc că motivul pentru care comunitatea locală cere reîntoarcerea la stadiul de comună e legat de faptul că, pe de o parte, taxele şi impozitele locale sunt foarte mari, în situaţia în care localitatea este oraş, devenind comună, se diminuează foarte mult. Şi, pe de altă parte, nici nivelul de dezvoltare pe care l-au prognozat atunci când s-a transformat comuna în oraş n-a fost cel aşteptat de locuitorii localităţii Băneasa. Dar eu vă întreb - acum dăm un aviz, pentru că Senatul va fi cel care va decide - de ce discutăm şi de ce analizăm cu dublă măsură? Am avut în Ialomiţa o solicitare, tot prin referendum, venită în plenul Parlamentului, şi s-a respins pentru Căzăneşti. Aceleaşi argumente: oameni care au ieşit în stradă, care au spus: "Domnule, ne-aţi înşelat în 2003, ne-aţi promis marea cu sarea şi în afară de faptul că unii dintre noi - cei care deţin funcţii de conducere la autoritatea locală - au salarii de oraş, restul lucrurilor pe care ni le-aţi promis nu s-au realizat, nu s-au înfăptuit". Şi au vrut să se întoarcă la stadiul de comună. Bineînţeles că s-a respins şi în Camera Deputaţilor, s-a respins şi la Senat. Acum eu nu pricep de unde standardul acesta al dublei măsuri? De ce discutăm într-un fel... A, pe bună dreptate, primarii, solicitanţii erau de altă culoare politică la Căzăneşti. Aici am înţeles că este PSD şi atunci, pe bună dreptate, trebuie să se revină, că vin alegerile din 2020, nu?!", a spus Tinel Gheorghe.

Băneasa are în componenţă satele Băneasa, Făurei, Negureni şi Tudor Vladimirescu. Băneasa a devenit oraș în aprilie 2004. (A.A.)

Vizualizări: 1,744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: