Justiție

Un polițist a fost șase luni șofer de TIR. Câte șpăgi a dat în vamă!

Pare un film de acțiune însă este vorba despre o investigație anticorupție care s-a derulat pe o perioadă de mai multe luni și care a avut ca rezultat spargerea rețelei de șpăgari din Vama Borș.

Ancheta a început încă de anul trecut ca urmare a unei sesizări din oficiu a Serviciului Judeţean Bihor al DGA şi a unor denunţuri înregistrate la Parchetul Bihor.

Unul dintre ofițerii DGA cu atestat de șofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene și a lucrat luni de zile la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe. Așa că a descoperit, din interior, corupția colegilor din Poliția de Frontieră, scrie ebihoreanul.ro.

După ce s-au adunat informațiile necesare au urmat perchezițiile. Astfel, pe 7 decembrie, Polițiștii DGA și procurorii au descins la Vama Borș. Șase polițiști de frontieră au fost duși la audieri și reținuți, fiind cercetați pentru luare de mită.

Aceștia ar fi luat sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară, ca să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu. Adică să nu le verifice documentele sau să-i ia peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare, dar și să nu înregistreze eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină.

Pe 10 decembrie, 5 dintre agenții reţinuți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura inițială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile.

Pe lângă polițistul care a fost șofer de Tir timp de șase luni, pentru a-i putea „dovedi” pe şpăgari, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire.

Astfel, investigatorii au aflat că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani.

În alte situaţii, însă, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului.

„Dintre lucrătorii de poliţie cu modul de operare indicat au fost identificaţi doi poliţişti de frontieră”, scrie în document, fără să se precizeze dacă cei doi sau patronul de local au fost dovediţi ca fiind complici la luare de mită.

Cel mai des, însă, frontieriștii îi abordau direct pe şoferi, se arată în referatul cu propunerea de arestare a polițiștilor de frontieră, care dă ca exemplu felul în care, pe 11 martie şi 6 mai anul acesta, agentul şef Ionel Clejan „a pretins şi primit de la investigatorul sub acoperire, angajat în calitate de şofer auto pe un camion de transport marfă”, câte 50 lei, „pentru a-i facilita reducerea timpilor de aşteptare în coloana ce se formează pe drumul european E60”, aceeaşi sumă şi tot pentru a fi luat peste rând fiindu-i pretinsă pe 19 aprilie 2021 și de către agentul şef principal Gabriel Claudiu Albinaru.

Pe 13 mai, agentul şef principal Lucian Stoica l-a abordat pe pasagerul camionului condus de investigator, şi el tot sub acoperire, de la care a cerut şi primit 100 euro pentru a nu-l înregistra, deoarece ar fi fost obligat să intre în carantină. O lună mai târziu, pe 8 iunie, agentul Remus Fofiu l-a „uşurat” de 60 euro pe așa-zisul TIR-ist, ca să nu-i mai controleze documentele de transport. Colegul său, agentul şef Gheorghe Silviu Pirtea, avea pentru acelaşi „serviciu” alt tarif, pe 16 iunie cerând şi primind 80 de euro.


Lista este mai lungă și în toate cazurile, după cum arată procurorii, investigatorii au avut asupra lor dispozitive audio-video, înregistrând incidentele.

Pretenția de a primi șpăgi a provenit exclusiv de la polițiștii de frontieră, care nu au fost provocați, „investigatorii având o atitudine pasivă sub acest aspect”.

Detaliul contează deoarece, potrivit legii, „este interzis organelor judiciare să provoace o persoană să săvârşească o faptă penală în scopul obţinerii unei probe”.

Banii, după cum se mai arată în referat, erau remişi „într-o manieră discretă”, „suma fiind ţinută în palmă şi remisă în momentul salutului, adică a strângerii mâinii”.

Dosarul celor 6 poliţişti de frontieră din Borş anchetaţi pentru corupţie este al doilea deschis în ultimul timp de poliţiştii DGA şi procurorii Parchetului Bihor, după cazul lui Munteanu Matei şi Viorel Chiş, frontieriștii din Borș trimişi în judecată în vara lui 2020 pentru că „taxau” românii întorși acasă în pandemie.

Vizualizări: 2,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: