Externe

Unde este gura Iadului

Creșterea craterului Batagaika este cauzată de dezghețul constant al solului din jurul craterului. Atunci când solul înghețat se topește, pereții craterului se prăbușesc și mai mult, ceea ce face ca acesta să crească și mai mult.

Craterul, care a fost descoperit pentru prima dată în 1991, când o porțiune de deal s-a prăbușit în zona Yana Uplands din nordul Yakutiei din Rusia, are straturi de permafrost complet expuse la aerul care se încălzește constant. Această poartă către "lumea subterană" este situată în unele dintre cele mai vechi permafrosturi din lume. De asemenea, a fost numită și "gura iadului" din cauza dimensiunilor sale masive, scrie bgr.com.

Pe măsură ce tot mai mult din acest sol mai adânc este expus, temperaturile în creștere reușesc să topească din ce în ce mai multe straturi de dedesubt. Este cu adevărat terifiant, gândindu-ne la ceea ce poate prinde din nou viață.

Dezghețarea rapidă a permafrostului este o problemă uriașă care a dat naștere unor descoperiri interesante, inclusiv reînvierea unui virus zombie străvechi înghețat de peste 40.000 de ani. Cu toate acestea, odată cu continuarea dezghețului permafrostului, rata de expansiune a porții către lumea subterană ar putea crește și ea.

Dacă acest lucru se va întâmpla, va continua reacția în lanț în curs de desfășurare, provocând dezghețarea și mai mult permafrost, ceea ce ar putea elibera mai multe bacterii pe care lumea nu le-a mai văzut de mii și mii de ani.

Având în vedere că această întindere de pământ a fost înghețată probabil de până la 650.000 de ani, nu se știe ce secrete ar putea ascunde. Studiul care prezintă aceste descoperiri este disponibil în revista Geomorphology și ne ajută să înțelegem mai bine modul în care se schimbă craterul.

Șapte virusuri din permafrostul siberian (strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii) au fost reînviați și replicați în laborator. Printre aceștia se numără și Pandoravirus Yedoma, care a fost înghețat timp de 48.500 de ani. Cel mai tânăr virus readus la viață a fost înghețat 27.000 de ani. Cu toate acestea, nu reprezintă un risc la adresa oamenilor, chiar dacă oamenii de știință spun că alte virusuri expuse de gheața topită ar aduce efecte dezastroase, care vor duce la noi pandemii.

Pandoravirusul a fost numit după cutia Pandorei. A fost descoperit pentru prima dată în anul 2013 și are dimensiuni gigante. Ca mărime, este al doilea cel mai mare dintre genurile virale cunoscute, după pitovirus, informează Daily Mail.

Desigur, nu toate schimbările climatice sunt cauzate de omenire. Dar, având în vedere că acțiunile umanității din întreaga lume sporesc în mod constant presiunea, este puțin probabil să vedem cum craterul se va opri din creștere prea curând.

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: