Externe

Ungaria nu mai plătește despăgubiri CEDO pentru deținuți

Ungaria nu le va mai plati detinutilor despagubiri decise de instante, inclusiv de CEDO, pe motivul conditiilor necorespunzatoare din inchisori.

"Statul ungar a sistat plata compensatiilor acordate delincventilor detinuti in inchisori", a anuntat Bence Tuzson, secretar de stat la cabinetul premierului Viktor Orban, la postul Hir TV, citat de agentia DPA.

Acordarea unor astfel de compensatii este decisa prin verdicte ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instantelor ungare.

Oficialul ungar a estimat la circa 12.000 numarul cazurilor de acest fel in tara sa. "Este binecunoscut ca astfel de cazuri pot fi castigate pe banda rulanta", a subliniat el, adaugand ca avocatii si ONG-urile au reusit sa-si creeze un "model de afaceri" cu ajutorul unor asemenea dosare.

Guvernul de la Budapesta doreste sa puna stop acestor practici si sa initieze o discutie cu Consiliul Europei si cu Parlamentul European, estimand ca nu este normal ca infractorii condamnati sa primeasca despagubiri doar pe motivul conditiilor inadecvate din penitenciare.

Acesta poate fi insa un nou posibil subiect de disputa intre Budapesta si Bruxelles, dupa criticile institutiilor europene la adresa Ungariei privind situatia statului de drept si masurile impotriva migratiei.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: