Externe

Vântul a depăşit cărbunele ca sursă de energie. Vezi unde!

Pentru prima oară în istoria statului american Texas, mai multă energie a fost generată prin intermediul vântului, decât al cărbunilor.

Texas, statul american care a produs şi consumat cea mai mare cantitate de energie în ultimele decade, a înregistrat anul acesta o creştere foarte mare în ceea ce priveşte energia generată prin intermediul vântului.

Turbinele eoliene au produs, în prima jumătate a lui 2019, 22% din necesarul de energie al Texasului. Conform Electrical Reliability Council of Texas, care gestionează fluxul a aproximativ 90% din reţeaua texană de electricitate, vântul a depăşit cărbunele, care mai produce doar 21% din energie.

În urmă cu doar 6 ani, cărbunele genera 40% din energia statului. Vântul producea în 2003 doar 0,8% din necesarul de energie al Texasului, ceea ce reprezintă o schimbare dramatică în favoarea surselor de energie regenerabile.

Din 2010, când reprezenta 8% din sursele de energie din Texas, vântul a crescut spre 19% în 2018, pentru ca în prima jumătate a anului acesta să ajungă la 22%.

În paralel cu creşterea ponderei vântului, a scăzut procentul cărbunelui care, în 2013, reprezenta 27%, în 2018 scăzuse la 24%, pentru ca anul acesta să vină la doar 21% din necesarul de energie al statului.

Pe de altă parte, gazele naturale reprezintă încă cea mai importantă sursă de energie pentru Texas şi scade într-un ritm mult mai mic. Ponderea gazelor a scăzut cu doar 2% în ultimii 16 ani, de la 46% în 2003, la 44% în 2018.

La nivel naţional, vântul produce doar 6,6% din necesarul de energie al Statelor Unite.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: