Economie

Vortexul polar scumpește gazele

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită noi temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie. Folosirea prelungită a instalaţiilor de încălzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze în primăvară iar efectul secundar va fi că la vară preţurile vor fi influenţate de cererea pentru umplerea depozitelor înaintea iernii următoare. 

La rândul lor, analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. şi-au majorat, cu 19%, estimările privind preţul gazelor naturale cu livrare în luna următoare pe piaţa din Olanda, un contract de referinţă pentru piaţa din Europa.

Dacă vremea friguroasă va persista şi luna viitoare, preţul la energie electrică în Germania şi piaţa nordică ar putea creşte cu 10% ca urmare a creşterii cererii, susţine Arne Bergvik, analist şef la firma suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Situaţia din prezent reprezintă o schimbare radicală faţă de începutul lui 2020, când pandemia a paralizat activitatea industrială şi existau discuţii că preţul gazelor naturale ar putea să urmeze cotaţia petrolului, care la un moment dat coborâse sub nivelul zero, din cauza unui excedent de ofertă fără precedent.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: