Administrație

Vouchere de vacanță pentru toți angajații din sectorul privat

Angajații din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță decontate de stat.

Coaliția de guvernare pregătește vouchere de vacanţă şi pentru angajații din mediul privat.

În prezent, angajații de la stat din România primesc vouchere de vacanță a căror valoare, pentru 2023, a fost stabilită la 1.450 de lei. Din 2024, acestora li s-ar putea adăuga și alte câteva milioane de angajați din sectorul privat care să beneficieze de acest sprijin.

Un proiect de lege inițiat de partidele din actuala coaliție de guvernământ PNL – PSD – UDMR prevede acordarea de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual, și celor circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat. Noutatea actului este că sumele ar urma să fie plătite din bugetul de stat, informează Profit.ro.

În prezent, legislația prevede că pe lângă instituțiile publice care acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță, și ceilalți angajatori, din mediul privat, care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Acordarea acestor vouchere în mediul privat este opțională, la discreția angajatorului.

Planul coaliției de guvernământ este încă la stadiul de discuții. Pentru a intra în vigoare și a se aplica, proiectul, al cărui termen de aplicare este prevăzut a fi data de 1 ianuarie 2024, trebuie adoptat în primă fază de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Vizualizări: 49

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: