Politică

Zamfir: E obligatoriu ca Grupurile energetice de la Turceni şi Rovinari să rămână în funcţiune

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a atras atenţia, miercuri, că Grupurile energetice de la Turceni şi Rovinari, care aveau iniţial termen de închidere finalul acestui an, trebuie să rămână în funcţiune în perioada următoare, el exprimându-şi nemulţumirea şi pentru ţinerea lor în "rezervă tehnică".

"M-ar fi interesat să vină la Comisia economică cel care a negociat pentru România PNRR pe energie. Am constatat (...) că e obligatoriu ca Grupurile energetice de la Turceni şi Rovinari să rămână în funcţiune în această perioadă. Ori acele ţinte asumate ar fi putut fi schimbate dacă ar fi existat voinţă din partea Ministerului Energiei. (...) Ce reproşez eu Ministerului Energiei, şi nu numai eu, este faptul că la discuţia acestor termene nu au fost consultaţi nici cei de la Transelectrica, nici cei de la Complexul Energetic Oltenia, nici cei de la Hunedoara. Să faci un calendar de închidere a grupurilor energetice, să pui în pericol sistemul energetic naţional, este o eroare extrem de gravă. (...) Suntem în situaţia în care Transelectrica lunar va trebui să informeze Ministerul Energiei (...) că avem nevoie de funcţionarea în permanenţă a acestor grupuri", a spus, Zamfir, miercuri, la Comisia Economică a Senatului, la o dezbatere menită să explice termenul de "rezervă tehnică" şi implicaţiile adoptării noii legi a decarbonizării sistemului energetic.

Zamfir a spus că "repornirea unor grupuri ţinute în rezervă tehnică nu e simplă", existând "un întreg proces tehnologic de repornire".

"Nu e ca şi cum ai ţine o maşină în garaj şi peste o lună, două te ai gândit s-o reporneşti şi ea porneşte fără probleme. Există un întreg proces tehnologic de repornire a acestor grupuri, dar eu am înţeles de la Transelectrica că aceste grupuri vor funcţiona în permanenţă pe tot parcursul anului pentru că situaţia energetică europeană şi regională e una degradată faţă de anul trecut. Sunt producători de energie electrică, ca Franţa, Cehia, care exportau energie electrică şi acum au devenit şi ei importatori. E situaţia din Ucraina, din R. Moldova. România nu îşi va permite, sub nicio formă, să închidă aceste grupuri energetice. Este o eroare majoră pe care Ministerul Energiei a făcut o în legătură cu acest angajament asumat. Este nepermis să gândeşti un program de închidere, de scoatere din sistemul energetic a unor capacităţi fără să ţii cont de ceea ce îţi spune Compania Naţională Transelectrica, cea care are în sarcină menţinerea echilibrului sistemului energetic naţional", a adăugat Zamfir.

Senatorul PSD a evidenţiat că în PNRR România şi-a asumat înlocuirea capacităţilor energetice pe cărbune cu unele pe gaze, dar că termenul - trimestrul al doilea al anului 2026 - este scurt.

"În ceea ce priveşte, de exemplu, aprovizionarea cu echipamente, aceste termene în mod sigur nu vor fi îndeplinite. Ca atare, există marele risc ca centralele pe gaz, care ar urma să le locuiască pe cele pe cărbune, să nu fie realizate la termenele asumate. Şi atunci ce facem cu asumarea termenului din PNRR? Ne asumăm termene de închidere, dar nu ne mai asumăm termene să punem ceva în loc. E o eroare majoră", a mai spus Zamfir.

El a amintit că în Parlamentul European a trecut de comisii un amendament propus de europarlamentarul Dan Nica referitor la posibilitatea renegocierii PNRR, amendament ce urmează să între în plen.

"PNRR e un program care să ajute, în niciun caz nu este un program care să creeze probleme. Ori, aşa cum este asumat pe zona de energie acest PNRR, creează în momentul ăsta mari probleme României", a punctat Zamfir. 

Vizualizări: 484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: