Economie

Zeci de muncitori fără contract, pe același șantier

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a identificat, joi, pe un şantier din sectorul 1, un număr de 23 de muncitori fără contract de muncă din totalul de 39 de persoane aflate la lucru în acel moment, a informat vineri şeful Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

"Încălzirea vremii va avea ca rezultat o creştere considerabilă a activităţilor de lucru desfăşurate în aer liber, în special în domeniul construcţiilor şi cel agricol. Şi în acest sezon, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun şi la obligaţiile legale pe care le au, dar vom insista şi asupra răspunderii contravenţionale pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Vă dau ca exemplu situaţia depistată de ITM Bucureşti ieri, pe un şantier din sectorul 1, unde, din 39 de persoane identificate la lucru, 23 au declarat că nu au semnat un contract individual de muncă. Atenţionăm angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile menţionate să se asigure de deplina legalitate a activităţilor pe care le desfăşoară, prin întocmirea şi înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor în aplicaţia electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi instruirea corespunzătoare a personalului", a afirmat Dantes Nicolae Bratu.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii, remis vineri AGERPRES, instituţia, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 8 - 20 februarie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5,285 milioane de lei, din care 5,095 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Inspectorii de muncă au depistat 216 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au aplicat 4.175 de avertismente şi au dispus 8.729 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei au avut ca rezultat aplicarea a 1.527 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 190.000 lei. Din 3.157 de angajatori controlaţi, un număr de 1.014 au fost sancţionaţi şi au fost dispuse 2.027 de măsuri de remediere a neconformităţilor, se menţionează în comunicat. 

Vizualizări: 878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: